Mithat IŞIK
Tüm YazılarıÇekiç güç I. Körfez Savaşı'ndan sonra Temmuz-1991'de kurulmuş, 2003 yılında ABD'nin Irak'ı işgali ile son bulmuştur. Amacı 36. paralelin kuzeyinde yaşayanları Saddam’ın saldırılarına karşı korumaktır. Çekiç güç 1862 Personel, 77 uçak ve 77 helikopterden oluşan bir güçtür. Adana-İncirlik, Diyarbakır- Pirinçlik ve Irak-Zaho'da konuşlanmıştır. Konuşlandığı merkezlere göre personel dağılımı İncirlik'te 1803, Pirinçlik’te 49, Zaho’da 10 personel görev yapmaktadır. Çekiç güçte ABD, İngiliz ve Türk personel görev yapmıştır. Uçuşa yasak bölge olarak ilan edilen 36. paralelin kuzeyinde Musul, Erbil, Duhok vilayetleri mevcuttur. Kürtlerin çoğunlukta yaşadığı Süleymaniye vilayeti, 36. paralelin güneyinde kalmıştır. ABD Süleymaniye'de yaşayan Kürt nüfusu da koruma altına almak için 36. paralelden ayrı bir güvenli bölge sınırı çizmiştir. Böylece Musul vilayetini güvenli bölgenin dışında bırakmıştır. Türkmenlerin çoğunluğu oluşturduğu Musul, Saddam yönetimi tarafında kalmıştır. ABD oluşturduğu güvenli bölge çizgisi ile Kürtlerin tamamını koruma altına alırken Türkmenleri ikiye bölmüş; Erbil'de yaşayan Türkmenlerle Musul ve Kerkük'te yaşayan Türkmenleri birbirinden ayırmıştır. Güvenli bölge sınırı bilinçli olarak çizilmek suretiyle kuzeyde sadece Erbil'de yaşayan Türkmenler koruma altına alınmış. Bunlar da KDP ve KYB gibi Kürt partileri karşısında azınlıkta kaldıkları için bu iki Kürt partisinin baskıları nedeniyle bölgede bir güç haline gelememişlerdir.
Erbil'de yaşayan Türkmenler varlıklarını korumak için 1996 yılında Irak Türkmen Cephesi'ni kurmuşlar ancak KDP ve KYB karşısında üçüncü bir güç olamamışlardır. ABD güvenli bölgenin sınırlarını bilinçli bir şekilde çizerek Türkmenleri bölmüş Irak'tan Türkiye'ye müzahir güçlü bir Türkmen varlığının oluşmasını engellemiştir. Bir Türkmen şehri olan Erbil zaman içerisinde tamamen Kürtlerin kontrolüne geçmiştir. Şu anda da Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin başkenti olmuştur. 36. Paralel uygulanmış olsaydı Musul ve Erbil Türkmenleri kuzeyde büyük bir güç haline geleceklerdi. Musul'un en büyük kazası olan Telafer in nüfusunun tamamını Türkmenler oluşturuyordu. Silopi-Ovaköy-Telafer-Musul- Kerkük bağlantısı sağlanmış olsaydı; Türkiye direkt Türkmeneli bölgesi ile komşu olacaktı. ABD güvenli bölge sınırı çizerek bunu önlemiştir. ABD bu bağlantıyı önleyerek bugün Irak'ta Sincar tehdidinin oluşmasını sağlamıştır. Erbil'de oynanan oyun bugün Kerkük için oynanmaktadır. 2003 yılına kadar nüfusunun tamamı Arap ve Türkmenlerden oluşan Kerkük'te bugün Kürtler çoğunluğu sağlamak üzeredir. Bu da bir ABD projesidir. 2003 yılında ABD Irak'ı işgal edince kuzeyde yaşayan Kürtlerin ve peşmergenin Kerkük’e girmesine müsaade etmiştir. Kerkük'e giren Peşmerge güçleri Kerkük'te nüfus ve tapu dairelerini bilinçli olarak yaktılar. Barzani ve Talabani kuzeyde yaşayan Kürtleri Kerkük’e göç edip yerleşmeye teşvik etti, para yardımı yaparak Kürtlerin Kerkük’e yerleşmesini sağladı.
Kerkük de Erbil gibi Kürt şehri olmak tehlikesi ile karşı karşıyadır. Kerkük'te Türkmenler ve Araplar üzerinde büyük bir baskı var. Irak Türkmen Cephesi'nin bütün çabalarına rağmen Türkmenler ve Araplar Kerkük'ten Tuzhurmatu, Bağdat, Diyala ve Türkiye'ye göç ediyorlar. ABD'nin işgalinden sonra yapılan Irak Anayasası'nın 140. Maddesine göre Kerkük’ün statüsü, yapılacak halk oylaması ile belirlenecektir. Kuzeyden gelen Kürt göçü nedeniyle Kerkük'te nüfus her geçen gün Kürtlerin lehine değişiyor. Amaç bir Türkmen kenti olan Kerkük’ü Kürt bölgesine katmak. Bu plan sinsi bir şekilde uygulanmaya devam ediyor. Kerkük’ün merkezinde PKK’nın büroları mevcut. Bunlar daha çok KDP ve KYB bürolarında veya onlara yakın binalarda faaliyet gösteriyorlar. Bunlar Türkmen ve Arap ailelere IKBY’nin teşviki ile baskı yaparak bu aileleri göçe zorluyorlar. Türkmen gençlerini esrar ve eroine alıştırmak için örtülü ve açık faaliyet gösteriyorlar. Türkiye Kerkük'te oynanan bu oyunu bozmalıdır. Bunun için de aşağıdaki tedbirleri almalıdır.
Güncel Yazıları
Suriye Türkmenleri
06 Mayıs 2025
Yeni Savaş Bölgesi Asya Pasifik mi Olacak?
17 Nisan 2025
Rum Kesiminde Yeni Bir Örgüt Kuruldu
07 Nisan 2025
Putin ve Trump Satranç Masasında
25 Mart 2025
Orta Doğu'da Sorunlar
20 Mart 2025
Nükleer Savaşa Doğru
13 Mart 2025
Avrupa Artık Yalnız
06 Mart 2025
Siperlerde Paralı Askerler
25 Şubat 2025
Suriye Modern Ordusunu Oluşturmalıdır
17 Şubat 2025
Gazze Direnişi
07 Şubat 2025
Trump Kime Meydan Okuyor?
28 Ocak 2025
Hamaney ve İran
21 Ocak 2025
Mavi Vatan 2025 Tatbikatı
14 Ocak 2025
Trump ve 2025
10 Ocak 2025
Terör ve ABD
06 Ocak 2025