Alper TAN

Tüm Yazıları

SDE Dünyanın Nabzını Tutuyor

01 Ekim 2018
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

SDE, 2009’dan bu yana Türkiye’nin düşünce dünyasına ciddi katkıları olmuş bir kurum. Yaklaşık birbuçuk yıl aranın ardından 16 Nisan 2018’de yeni kadrolarıyla faaliyete başlayan SDE, bu beş aylık süre zarfında orta ölçekli faaliyetlerine ilave olarak devasa iki uluslararası organizasyona imza attı.

Bu dönemin ilk uluslararası projesi, Ramazan’da yapıldı. 30-31 Mayıs 2018 tarihlerinde Ankara’da iki gün boyunca Balkan ülkelerinin sorunları ve geleceği tartışıldı. SDE-TİKA işbirliği ile düzenlenen Balkan Kongresi’nin ana temasını “Tarih, Kültür ve Kimlik” başlıkları oluşturdu. Kongreye 15 Balkan ve Doğu Avrupa ülkesinden 360 davetli iştirak etti.

SDE, ikinci büyük uluslararası programı ise 27-28 Eylül 2018 tarihlerinde Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de yaptı. Bu defa konu Kafkaslar’dı. Kafkaslar’ın dünü, bu günü ve geleceği tartışıldı. Bölge ülkelerinin ilgisi çok yoğundu. Bölgesel aktörlerin ve küresel güçlerin gözü-kulağı iki gün boyunca Bakü’deki bu kongreye odaklandı.

Türkiye ve Azerbaycan başta olmak üzere Rusya, İran, Ukrayna, Litvanya, Moldova, Gürcistan, Çeçenistan, Kırgızistan, Dağıstan, Özbekistan gibi ülkelerden 290 davetli katıldı. İlk gün çok önemli paneller, ikinci gün ise herkesin katılımıyla ciddi bir çalıştay düzenlendi.

İlk gün paneller devam ederken diğer bir salonda ikinci bir çalıştay daha tertip edildi. Savunma Sanayi Başkanlığı’nın kurucusu SDE YİK üyesi Vahit Erdem’in yönettiği çalıştaya altı generalimizin yanında Aselsan, Havelsan, STM başta olmak üzere çok sayıda savunma sanayinin önde gelen kurumlarının temsilcileri da katıldı. Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği Güvenlik Müşaviri Tuğgeneral Ali Demir ile elçiliğin Kara Ataşesi Topçu Albay Harun Cansever de toplantıdaydı. Ayrıca Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin temsilcileri de toplantıda yerlerini aldılar. Savunma Sanayi Başkanlığı’nın himayesi ve desteği ile düzenlenen çalıştayda savunma konusunda bölgesel işbirliği konusu üzerinde duruldu.

Kafkaslar’ın tartışıldığı kongre, Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE)-Türk Tarih Kurumu (TTK) işbirliği ile yapıldı. Azerbaycan Tarih Enstitüsü ise manevi destekleriyle katkıda bulundu. Bakü Büyükelçimiz Erkan Özoral, toplantılar boyunca baştan sona ilgilendi. Davetlilere Büyükelçilikte bir akşam yemeği ikram etti. Elçiliğin İçgüvenlik Müşaviri Tuğgeneral Ali Demir, askeri ataşemiz, Kültür Müşaviri Doç. Dr. İrfan Çiftçi, Ekonomi Müşaviri Can Memduh Erdem, Eğitim Müşaviri Mahmut Ağırman ve tüm elçilik çalışanları mükemmel bir evsahipliği yaptılar.

TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, TİKA’nın Bakü Temsilcisi Teoman Tiryaki, Yunus Emre Enstitüsü Bakü Temsilcisi Doç. Dr. Cihan Özdemir, bir an bile SDE ekibi ve davetlileri yalnız bırakmadılar. Devletimizin güçlü desteğini ve himayesini baştan sona hissettik.

Bakü’nün eski Valisi, tecrübeli devlet adamı Söhrap Abdullayev’in candan destekleri ise ayrıca güven verdi. Azerbaycan için güzide bir eğitim kuruluşu olan ve dostumuz Söhrap Abdullayev’in kurucusu olduğu Bakü İstanbul Lisesi’nin açılışını yapmak da SDE heyetine nasip oldu.

Böyle büyük bir uluslararası kongrenin yapılmasında SDE ile işbirliği yapan TTK Başkanı Prof. Dr. Refik Turan ve Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık’a SDE olarak özellikle teşekkür ediyoruz.

Davetimize icabet ederek bizimle Bakü’ye gelip dört gün boyunca değerli fikirlerini paylaşan dostlarımıza minnettarız.

Elbirliği, güç birliği ve işbirliği yapılması halinde üstesinden gelinemeyecek iş yoktur. Bu çalışmalarda desteklerini ve gayretlerini esirgemeyen Stratejik Düşünce Araştırma Vakfı (SDAV) mütevellisi ve yönetim kurulu ile vakıf çalışanlarına, SDE akademik ve idari kadrolarına ayrıca çok teşekkür ediyoruz.

SDE’nin bölgesel ve küresel çalışmaları inşallah artarak devam edecek. Lütfen takip ediniz.. SDE’nin çok dikkat çekici ve çok farklı projelerine şahit olacaksınız.

 

01.10.2018

 

 

 

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA