Mithat IŞIK

Tüm Yazıları

Rusya NATO'ya Karşı

16 Ekim 2026
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

2022 yılında başlayan ve halen devam eden Ukrayna-Rusya Savaşı küresel jeopolitik dinamikleri yeniden şekillendirecek bir şekilde devam etmektedir. Orta ve küçük güçler, küresel güçlerin baskıları arasında hassas bir denge kurmak zorunda kalmıştır. Bunlar daha çok insani yardım, arabaculuk gibi stratejiler izlemek durumunda kalmışlardır. Ancak AB ve bir kısım NATO ülkeleri Ukrayna'ya açıktan destek vermişlerdir.

Ukrayna'nın işgalinden sonra Rusya ile NATO arasındaki gerilim giderek artıyor. Son günlerde bu gerilim Soğuk Savaş'tan bu yana en üst seviyeye gelmiş durumda. Rusya, NATO ile açık bir çatışmaya girecek eylemlerden kaçınıyor. Daha çok psikolojik harp, taktik ve tekniklerini uygulayarak bir kısım NATO ülkeleri üzerinde baskı uyguluyor, korku ve panik yaratmayı da sağlıyor. Bunda da kısmen de olsa başarılı oluyor. NATO ülkelerinin sınırlarını test ediyor ancak bu gerilim devam ederse kontrolden çıkma olasılığı da yüksek görülüyor. Bu gerilim tesadüf değildir, NATO ülkelerinin birçoğu Ukrayna’ya silah, mühimmat ve istihbarat desteği veriyor. Rusya'da verilen bu desteği biliyor.

Rusya ordusu son günlerde cephe hattında ilerleme kaydedemiyor, sıkıntılar yaşıyor. Taarruzları adeta durmuş durumda. Bu durum da Putin üzerindeki baskıyı artırıyor. Ukrayna, son aylarda Rusya'nın derinliklerindeki stratejik hedeflerine etkili taarruzlar yapıyor, büyük ekonomik zararlar verdiriyor. Ukrayna ateşkes veya teslim olmak niyetinde değil. Putin Ukrayna'ya yardım eden NATO'yu olaylara dahil etmek istiyor.

Putin, ülkesinin stratejik nükleer kuvvetlerini modernize ediyor, füze sistemlerini geliştiriyor. Modern füze sistemlerini etkisiz hale getirecek, alt edecek füze sistemleri oluşturmaya devam edeceklerini açıklıyor.

Putin envanterlerinde otuz beş bin kilometreden fazla menzile sahip isabet özelliklerinin ikiye katlandığı füzelerinin olduğunu açıkladı. Putin, NATO ülkelerinin Ukrayna'ya yardım etmekten vazgeçmelerini istedi. Bu yardımları barışın önündeki engel olarak görüyor. Trump kalıcı bir ateşkes için çaba gösterse de henüz bunu başaramadı.

 

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA