Mithat IŞIK
Tüm YazılarıOrtadoğu’da oynanan büyük oyunda ABD kendi ulusal çıkarlarına hizmet edecek yeni müttefikler arayışı içerisindedir. ABD’nin bu politikası nedeni ile Türkiye ABD ilişkileri tehlikeli bir süreç ile karşı karşıyadır. NATO üyesi Türkiye’ye karşı ABD’nin Suriye’de desteklediği PKK/YPG terör örgütü Fırat’ın doğusunda giderek güç kazanmaktadır. ABD’nin PKK/YPG ye müttefik gözü ile bakması Türkiye ABD ilişkilerinde gerilimin artmasının temel nedenini oluşturmaktadır. ABD’nin PKK/YPG ye Suriye’de verdiği silahlar Türkiye’ye karşı Irak’ın kuzeyinde ve zaman zaman da Türkiye sınırları içerisinde PKK terör örgütü tarafından kullanılmaktadır. ABD tezi Suriye’de terör örgütü PKK/YPG ye silah patlayıcı ve zırhlı birlik eğitimleri de dahil her türlü eğitimi vermektedir. Türkiye ABD arasında ki ilişkilerin düzelmesi için ABD’nin Suriye’de açık Irak’ın kuzeyinde örtülü olarak PKK’YPG ye verdiği destekten vazgeçmesi ve Türkiye’nin terör örgütlerine karşı Irak’ta Suriye’de verdiği mücadeleye destek vermesi gerekmektedir. Türkiye ile ABD arasında çözüm bekleyen sorunlar arasında Rusya’dan alınan S-400’ler, F-35 uçakları, F-16 modernizasyonu FETÖ’nun ABD’de yaşayan sözde lideri Fetullah Gülen’in Türkiye’ye teslim edilmemesi gibi dosyalar yer almaktadır.
Başta Ortadoğu, Doğu Akdeniz, Kıbrıs, Libya, Karadeniz deki gelişmeleri ABD ile stratejik müttefik iş birliği ile çözmemiz mümkün görünmemektedir. Türkiye bu sorunları kendi ulusal menfaatleri düşünerek çözmelidir. Bu sorunların çözümünde ABD ile yapacağımız iş birliğinde son derece dikkatli ve kararlı olmamız gerekmektedir. Aksi durumda çok tehlikeli durumlarla karşı karşıya kalınması muhtemeldir.
Günümüz koşullarında ABD’nin Ortadoğu, Doğu Akdeniz, Kıbrıs ve Kürt politikasını değiştirmesi beklenmektedir. ABD Fırat’ın doğusunda PKK/YPG yapılanmasını desteklemeye devam edecektir. ABD PKK/YPG yi Türkiye ile IKBY (Barzani) arasında pekişen iş birliğine karşı kullanmak istemektedir. ABD ve AB Türkiye’nin ulusal çıkarları için uyguladığı politikalardan rahatsız olmaktadır, bu nedenle PKK/YPG ye açık ve örtülü destek vermeye devam etmektedirler. ABD’nin Suriye’de desteğini alan PKK/YPG diğer Kürt gruplarının tek temsilcisi durumuna getirilmiştir. Bu durum Irak Kürt grupları ile PKK/YPG arasında çatışmalara neden olması muhtemeldir. ABD PKK/YPG ye Suriye’de kendi kara gücü gibi kullanmaktadır. Bu durumu SDG ismi altında maskelemeye çalışmaktadır. Suriye’de yaşayan aklı selim Kürt vatandaşları ABD’nin bir gün Afganistan’da olduğu gibi bölgeyi terk edeceğini düşünmeli ve kendileri için gerçek dost ülkenin Türkiye olduğunu görerek terör örgütü PKK/YPG/PYD ye destek vermemelidir.
Türkiye Irak ve Suriye sınır komşusu olarak yaşayacaktır. ABD’nin amacı bölgede Kürtleri kara gücü olarak kullanmak ve kendi askerlerinin yerine Kürtlerin ölmesini sağlamaktır.
Ama. ABD askeri ölmesin bölgede Türk, Kürt, Arap ve Yezidi kim ölürse ölsündür.
Güncel Yazıları
Mahmur Kampı Boşaltılıyor
14 Ağustos 2025
Orada Bir Köy Var Erenköy
11 Ağustos 2025
Ölü Çocuklar Büyümez
05 Ağustos 2025
Türkiye'nin Uçak Alımı
30 Temmuz 2025
Terörün Son Bulması
18 Temmuz 2025
Keşmir’e Özgürlük
15 Temmuz 2025
Mağara Operasyonu
08 Temmuz 2025
Şimdilik Her İki Taraf da Kazandı
26 Haziran 2025
İsrail-İran Savaşı
17 Haziran 2025
İsrail'in Sinsi Planı
13 Haziran 2025
Onurlu Bir Barış Olabilir Mi?
11 Haziran 2025
Ukrayna-Rusya Barışı
27 Mayıs 2025
PKK’nın Fesih Kararı
14 Mayıs 2025
Keşmir Sorunu
13 Mayıs 2025
Suriye Türkmenleri
06 Mayıs 2025