MSB: Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Silahlanma Faaliyetleri ve Üçüncü Ülkelerle Geliştirdiği Askerî İşbirlikleri Adadaki Hassas Dengeleri Bozabilir

Millî Savunma Bakanlığı (MSB), Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) devam eden silahlanma faaliyetleri ve üçüncü ülkelerle geliştirdiği askerî iş birliklerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakanlık, söz konusu faaliyetlerin Kıbrıs Adası’ndaki hassas dengeleri ve güven ortamını olumsuz etkileyebileceğini belirterek, bu adımların Ada’da barış ve istikrara katkı sağlamadığını bildirdi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

MSB tarafından yapılan açıklamada, Kıbrıs Adası’ndaki askerî gelişmelerin yakından takip edildiği belirtildi. Bakanlık, GKRY’nin silahlanma faaliyetlerinin yanı sıra üçüncü ülkelerle geliştirdiği askerî iş birliklerinin taraflar arasındaki güven ortamını olumsuz etkileyebilecek nitelikte olduğunu ifade etti.

Açıklamada, son dönemde gündeme gelen GKRY’deki hava savunma sistemine ilişkin değerlendirmelere de yer verildi. Sistemin Kıbrıs Türk halkı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti açısından doğrudan tehdit oluşturmadığı yönündeki değerlendirmelerin, Kıbrıs Türk halkının güvenliği ile meşru hak ve menfaatlerinin göz ardı edilmesine gerekçe oluşturamayacağı belirtildi.

MSB, Türkiye’nin bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve gerekli tedbirlerin alındığını açıkladı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin de Akdeniz’in uluslararası sularında ve hava sahasında yürüttüğü faaliyetler ile eğitimlerine devam ettiği bildirildi.

Bakanlık ayrıca Türkiye’nin garantör ülke sıfatıyla Kıbrıs Türk halkının güvenliği, huzuru ve refahının korunmasına yönelik gerekli tedbirleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti makamlarıyla iş birliği içerisinde almaya devam edeceğini vurguladı. 

MSB, aynı toplantıda Yunanistan’ın gayriaskerî statüdeki Doğu Ege Adaları’na yönelik silahlanma faaliyetlerine de değindi. Bakanlık, adaların statüsünün 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Antlaşmaları ile düzenlendiğini belirterek, bu statüye aykırı faaliyetlerin mevcut hukuki durumu değiştirmeyeceğini ifade etti.

Türkiye’nin Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de iyi komşuluk ve diyalogdan yana yapıcı yaklaşımını sürdürdüğü belirtilirken, uluslararası hukuktan kaynaklanan hak ve menfaatlerin korunacağı vurgulandı. MSB, Yunanistan’dan bölgedeki barış ve istikrara zarar verebilecek faaliyetlerden kaçınmasını ve antlaşmalardan kaynaklanan yükümlülüklerine riayet etmesini beklediklerini açıkladı.

Kaynak: TRT Haber, Yeni Şafak
 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA