Türkiye’nin Somali’de Küresel Dengeleri Değiştirecek Bir Uzay Üssü Kuracağı İddia Edildi

Türkiye’nin Afrika Boynuzu’ndaki Somali’de 900 km²’lik bir alana uzay ve füze fırlatma tesisi inşa edeceği öne sürüldü; proje maliyeti 350 milyon doları bulabilir.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Türkiye’nin, Somali’de bir uzay üssü kurma planı olduğu iddia edildi. Proje kapsamında Türkiye’ye Hint Okyanusu kıyısında 30×30 kilometrelik (900 km²) bir alan tahsis edildiği ve üssün yaklaşık 350 milyon dolar yatırım gerektirdiği bildirildi.

Söz konusu tesisin yalnızca roket fırlatma için değil, aynı zamanda uzun menzilli füze testleri için de kullanılabileceği yönünde bilgiler yer alıyor. Bu bağlamda, Türkiye’nin uzay programını bir üst aşamaya taşımayı ve Afrika’daki jeopolitik varlığını güçlendirmeyi hedeflediği ifade ediliyor.

Uzmanlara göre şu teknik gerekçeler projeyi cazip hâle getiriyor: Somali’nin ekvatora yakın konumu, roket fırlatma için doğal hız avantajı sağlıyor; ayrıca Hint Okyanusu kıyısındaki alan, fırlatma sonrası roket parçalarının yerleşim yerlerine düşme riskini azaltabiliyor.

Projenin hangi aşamada olduğu resmi kaynaklarca netleşmedi; bazı yayınlara göre ihale süreci olması gerekenden önce başlatılacak durumda. Türkiye tarafı ise resmi bir doğrulama yapmadı.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA