İsrail Muhalefeti Netanyahu’ya Karşı Eisenkot’u Destekleme Kararı Aldı

İsrail’deki Yahudi muhalefet ittifakının liderleri, eski genelkurmay başkanı Gadi Eisenkot’u başbakan adayı olarak desteklemekte anlaştı. Muhalefet hükümeti en kısa sürede kuracağını söylüyor, ancak Arap partileriyle ittifak konusunda bölünmüş durumda.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Herzliya’da Ortak Toplantı 

Muhalefet liderleri, 27 Ekim seçimlerinden bu yana ilk ortak toplantılarını 3 Kasım’da Tel Aviv’in kuzeyindeki Herzliya’da yaptı. Seçim, 120 sandalyeli Knesset’te iki bloğa da çoğunluk sağlamadı. Toplantıya Eisenkot, eski Başbakan Naftali Bennett, Yisrael Beytenu lideri Avigdor Liberman, Demokratlar’dan Yair Golan ve Yeş Atid lideri Yair Lapid katıldı. 

Liderler ortak açıklamada, tüm partilerinin Yashar Partisi lideri Eisenkot’u Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’a önereceğini, müzakere ekiplerinin de politika ilkelerini ve koalisyon anlaşmalarını hemen hazırlamaya başlayacağını duyurdu. Açıklamada, liderlerin eşgüdüm içinde olduğu ve Netanyahu koalisyonunu “ulusal acil durum hükümeti” ile değiştirmek için derhal harekete geçeceği belirtildi. Bennett ise “Zamanımız yok, büyük bir aciliyetle hareket etmeliyiz” dedi. Üçüncü sırada yer alan partinin lideri olan Bennett’in sözleri, İsrail basınından The Jerusalem Post’un aktardığı bilgilere dayanıyor. 

Arap Partileri Meselesi 

Liderler, Eisenkot’un ortaya koyduğu dört ilkeyi benimsedi. Bu ilkeler arasında hükümetteki tüm partilerin İsrail’i Yahudi devleti olarak tanıması ve Hamas’ı “terör örgütü” olarak nitelendirmesi de yer alıyor. Bu şartlar bazı Arap partilerini dışarıda bırakabilir. 

Seçimde Netanyahu bloku 53, muhalefet 48, Arap partileri ise 19 sandalye kazandı. Ortak Liste 11, Ra’am ise 8 sandalye aldı. Çoğunluk için 61 sandalye gerekiyor. Yani Arap partilerinin desteği belirleyici olabilir. Bir sonraki parlamentodaki en büyük Arap partisinin lideri Yousef Jabareen, muhalefetin “siyasi gerçeği” kabul etmesi ve Netanyahu’yu devirmek için güçlerini birleştirmesi gerektiğini söyledi. 

Muhalefet liderleri arasında Arap partileriyle ittifakı açıkça savunan tek isim Golan. Golan, onları dışlamanın ırkçılık olduğunu ifade ediyor. Golan toplantı öncesinde Arap partilerinin liderleriyle bir araya geldi ve İsrail’deki Filistinli vatandaşların topluluklarında yaşadığı yüksek suç oranlarıyla mücadele sözü verdi. Görüşmenin ardından taraflar, “Netanyahu-Ben-Gvir-Smotrich hükümetini devirmek ve yerine yenisini kurmak için parlamento çoğunluğunu kullanmakta ortak çıkar” olduğunu vurguladı. Liberman ise Arap partilerinin dahil edilmesine kesin biçimde karşı çıkıyor; öte yandan yeni bir seçimden de kaçınmak istiyor. 

Netanyahu’nun Çağrısı 

Netanyahu, 2 Kasım’da yaptığı açıklamada 27 sandalyeyle en büyük parti olmayı sürdüren Likud’un liderliğinde “geniş bir ulusal hükümet” kurulması çağrısı yaptı. Hiçbir muhalefet lideri ona katılmaya açık olduğunu belirtmedi. Netanyahu, Arap çoğunluklu listelerin “terörü desteklediğini ve Yahudi devletinin varlığını reddettiğini” öne sürerek onlarla koalisyonu reddetti. 77 yaşındaki Netanyahu, İsrail’in en uzun süre görev yapan başbakanı. Yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanıyor ve Gazze’de işlendiği iddia edilen savaş suçları nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından aranıyor. 

Herzog’un Danışmaları 

Cumhurbaşkanı Herzog, 4 ve 5 Kasım’da hükümeti kimin kuracağına ilişkin partilerle istişarelerde bulunacak. Eisenkot, Arap partilerinin milletvekillerinin desteğini de alırsa en fazla tavsiyeyi alabilir.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA