ABD, Gürcistan'la 7. kez gerçekleştirilmesi planlanan "Noble Partner" askeri tatbikatını belirsiz bir süre için askıya aldığını açıkladı.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Gürcistan'da 25 Temmuz-6 Ağustos tarihleri arasında yapılması öngörülen "Noble Partner" askeri tatbikatının, ikili ilişkilerin geniş kapsamlı bir değerlendirmesinin yapıldığı bir dönemde, süresiz olarak ertelendiğini duyurdu.
Pentagon'dan yapılan açıklamada, Gürcistan hükümetinin ABD'nin kendilerine Ukrayna'ya destek amacıyla yeni bir cephe açma baskısı yaptığı ve iktidar partisine "darbe girişiminde" bulunduğu yönünde temelsiz iddialarda bulunduğu ve bu yüzden 30 Mayıs'ta ikili ilişkilerin derinlemesine incelenmesi kararı alındığı belirtildi.
Bu iddialar ışığında Gürcistan'da büyük çaplı bir askeri tatbikat yapmanın uygun olmayacağına karar verildiği vurgulanan açıklamada, "25 Temmuz-6 Ağustos tarihleri arasında Gürcistan'da yapılması planlanan 'Noble Partner' askeri tatbikatını süresiz olarak erteleme kararı aldık." ifadesi kullanıldı.
Ertelemenin arka planı
Gürcistan Parlamentosu’nun 28 Mayıs’ta iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin sunduğu "yabancı etkinin şeffaflığı" konulu yasa tasarısını kabul etmesi ile Gürcistan-Batı ilişkileri hızla geriledi.
Yasal düzenleme, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcistan'daki kuruluşların "yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon" olarak kaydolmalarını, aksi halde para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyor. Kayıt sırasında, kurum ve kuruluşlar tarafından tüm gelirlerin yansıtılması gerekiyor.
İktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin nisanda sunduğu ve Parlamento'da 14 Mayıs'ta yapılan oylamada kabul edilen yasa tasarısı, 18 Mayıs'ta AB yanlısı Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili tarafından veto edilmişti. Tasarının, 28 Mayıs'ta yapılan oylamada 4'e karşı 84 oyla tekrar kabul edilmesiyle Zurabişvili'nin vetosu aşılmıştı.
ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği(AB) ülkeleri, Gürcistan'ı, AB'nin değerleriyle uyumsuz olduğunu belirttiği tasarıyı geçirmemesi konusunda uyarmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı 23.05.2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Batı tarafından finanse edilen STK'ları ve medya kuruluşlarını "yabancı ajanlar" olarak damgalayacak tasarıyı yürürlüğe koymaktan sorumlu Gürcistan'daki politikacılar ve yetkililerin vize yasağıyla karşı karşıya kalacağını duyurmuş, ayrıca ülkenin önemli askeri ve ekonomik destek aldığı ABD ile Gürcistan arasındaki ikili işbirliğine ilişkin kapsamlı bir inceleme yapacağını söylemişti.
Avrupa Birliği(AB)’nin 14 Aralık 2023’te adaylık statüsü verdiği Gürcistan ile Batı ilişkilerinin kopması, Gürcistan’ın AB ve NATO üyeliğinin gündemden düşmesi bekleniyor.
Yayına hazırlayan: Mehmet Ali ORMAN
Diğer İçerikler