Sudan'da 15 Nisan 2023'te Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında başlayan iç savaşta bugüne kadar en az 24.000 kişi öldürüldü, ancak sayı muhtemelen çok daha yüksek. Yaklaşık 13 milyon insan evlerinden edildi, dört milyonu da komşu ülkelere geçti. Ayrıca ülkenin bazı bölgeleri kıtlığa sürüklendi.
Sudan ordusunun 21 Mart’ta Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı isyancıların elinden alıp isyancıları başkent Hartum’dan çıkarmasıyla, hükümetin hâkimiyet sağlamaya başladığı bir döneme girildi ve iki taraf arasında görüşmeler yapıldığına dair haberler medyada yer almaya başladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Nisan’da Antalya Diplomasi Forumu için Türkiye’de bulunan Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan’la yaptığı görüşmede, çatışmaların sona ermesi sonrası da Sudan’ın yeniden inşası ve normalleşmesi için Türkiye’nin desteğini ortaya koyacağını; Sudan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunmasının Türkiye için önemli olduğunu belirtti.
Port Sudan’da kimliği belirsiz aktörlerin gerçekleştirdiği saldırı, yalnızca altyapıyı değil, Sudan’da filizlenen barış umutlarını da hedef almış görünüyor. Saldırının, çatışan tarafların iç güçleri tarafından değil; barışı istemeyen dış güçlerin stratejik mesajı olabileceği yönünde değerlendirmeler öne çıktı.
Bu arada dün, Birleşmiş Milletler’in en yüksek yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Sudan’ın, Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) Sudan’daki Hızlı Destek Kuvvetleri’ne (RSF) silah ve finansman sağlayarak Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal etmekle suçladığı davayı yetki yetersizliği gerekçesiyle reddetti.
Sudan, Mart ayında mahkemeye yaptığı başvuruda, BAE’nin RSF’ye destek sağlayarak sivillere yönelik katliamları kolaylaştırdığını ve özellikle Masalit halkına karşı soykırım suçu işlendiğini öne sürmüştü.