Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Grossi: Türkiye Nükleer Enerji Konusunda Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Dönüm Noktası Olan Tarihi Bir Eşikte

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, Viyana'da devam eden UAEA 70. Genel Konferansı kapsamında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin nükleer enerji hamlesinden büyük etkilendiğini belirterek, ülkenin Cumhuriyet tarihinin en büyük dönüm noktası niteliğinde tarihi bir eşikte bulunduğunu ifade etti.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleştirilen UAEA 70. Genel Konferansı çerçevesinde, Türkiye'nin nükleer enerji alanındaki faaliyetleri ve gelecek vizyonunu tanıtan resmi bir stant kuruldu. Standın açılışına UAEA Başkanı Rafael Grossi ile Türkiye'nin BM Viyana Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mustafa Kibaroğlu katıldı. Standı gezerek Büyükelçi Kibaroğlu'ndan bilgi alan Grossi, Türkiye'deki nükleer enerji kurumlarının temsilcileriyle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

"Nükleer Enerji Üreten Ülke Haline Geliyorsunuz"

Türkiye'nin nükleer alanda attığı adımları öven Grossi, "Ülkeniz, Cumhuriyet tarihinin gerçek bir dönüm noktası olacak bir eşikte bulunuyor. Zira, birkaç yıl önce ziyaret etme şerefine nail olduğum nükleer enerji santrali ve reaktörleri ile nükleer enerji üreten bir ülke haline gelmek üzeresiniz. Orada kaydedilen ilerlemeden çok etkilendim" değerlendirmesinde bulundu. Mümkün olması halinde birkaç ay içinde ilk ünitenin devreye alınmasını sabırsızlıkla beklediklerini belirten Grossi, bu ana tanıklık etmek üzere Türkiye'de bulunmayı umduğunu kaydetti. 

Akkuyu İle Sınırlı Kalmayan Kapsamlı Vizyon

Türkiye'nin konferansta güçlü bir şekilde yer almasının çok sevindirici olduğunu vurgulayan Grossi, "Nükleer enerjiden büyük başarıyla faydalanan ülkeler ailesine katılacak olan nükleer Türkiye'yi göreceğimiz bu anı sabırsızlıkla bekliyoruz" dedi. Bu gelişmenin yalnızca Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile sınırlı kalmadığını, Türkiye'nin bu konuda daha ileri planlarının da bulunduğunu bildiklerini ifade eden Grossi, UAEA olarak ihtiyaç duyulabilecek her türlü iş birliğini sağlamaya hazır olduklarını belirtti. 

Büyükelçi Mustafa Kibaroğlu ise Akkuyu NGS'de son aşamaya gelindiğini hatırlatarak, Türkiye'nin bilim, teknoloji ve siyasi alanda ortaya koyduğu başarılarla tüm dünyaya örnek teşkil ettiğini vurguladı. Ziyaretin ardından sosyal medya hesabından paylaşım yapan Grossi, Akkuyu'daki ilerlemeler dahil Türkiye'nin nükleer alanındaki tüm plan ve başarılarının tek bir çatı altında toplanmış halini görmenin harika olduğunu belirtti. 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA