Türkiye, ASEAN da Diyalog Ortağı Oluyor: Cumhurbaşkanı Erdoğan Talebini Malezya Başbakanı İbrahim’e İletti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya Başbakanı Enver İbrahim ile yaptığı telefon görüşmesinde, Malezya'da düzenlenecek 47. ASEAN Zirvesi'nde Türkiye'nin ASEAN Diyalog Ortağı olarak ilan edilmesi yönündeki beklentisini dile getirdi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Temmuz 2025 tarihinde ASEAN Dönem Başkanı sıfatıyla görev yapan Malezya Başbakanı Enver İbrahim ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, Türkiye ile Malezya arasındaki ikili ilişkiler, bölgesel gelişmeler ve küresel meseleler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Malezya arasındaki kapsamlı stratejik ortaklığın her alanda geliştiğini ve özellikle savunma sanayii başta olmak üzere birçok alanda bu iş birliğinin daha da ileri taşınacağını ifade etti.

Erdoğan, Malezya’nın ASEAN Dönem Başkanlığı sürecini başarılı şekilde sürdürdüğünü belirterek, Türkiye'nin Ekim ayında Malezya’da düzenlenecek olan 47. ASEAN Zirvesi’nde Diyalog Ortağı olarak ilan edilmesini temenni ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, Gazze’deki kötüleşen insani duruma da dikkat çekti. Türkiye ve Malezya’nın Filistin halkına verdikleri desteği yinelediklerini belirtti ve İsrail üzerindeki uluslararası baskının artırılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye–ASEAN İlişkileri

Türkiye, 2017 yılında ASEAN ile Dostluk ve İşbirliği Antlaşması’nı (TAC) imzalayarak Sektörel Diyalog Ortağı statüsü kazandı. Bu statü kapsamında Türkiye, ASEAN tarafından düzenlenen düzenli toplantılara –örneğin bu ay Malezya’da yapılan ASEAN Bakanlar Toplantısı gibi– katılım hakkı elde etti.

2024 yılında Türkiye, statüsünü bir üst seviyeye taşıyarak ASEAN ile Tam Diyalog Ortağı olmak için resmi başvuruda bulundu. Ancak bu statünün kazanılabilmesi için ASEAN’a üye 10 ülkenin oy birliği gerekiyor. Bu nedenle Türkiye, üyelerle ikili diplomatik temaslarını artırmış ve bölgedeki tüm ASEAN ülkelerinde, Doğu Timor dahil olmak üzere, büyükelçilik açarak diplomatik varlığını güçlendirmiştir. Doğu Timor’un da Ekim’deki zirvede ASEAN’ın 11. üyesi olması bekleniyor.

ASEAN her yıl bir zirve düzenlemekte olup, bu toplantılar üye ülke liderlerini ve ASEAN’ın diyalog ortaklarını bir araya getiriyor. Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Avrupa Birliği, Japonya, Güney Kore, Kanada, Hindistan, Yeni Zelanda ve Rusya gibi büyük güçler hâlihazırda ASEAN’ın diyalog ortakları arasında yer almakta. Bu yıl ASEAN Dönem Başkanlığı’nı üstlenen Malezya’nın Başbakanı Enver İbrahim ile yapılan telefon görüşmesi, Türkiye’nin de bu konumda yer alma hedefi açısından önemli bir diplomatik adım olarak değerlendiriliyor.

Türkiye’nin Diyalog Ortağı statüsü kazanması, 2019 yılında başlatılan Yeniden Asya Girişimi ile de doğrudan uyum içindedir. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da sıklıkla vurguladığı gibi, Türkiye’nin hedefi ASEAN ile tam diyalog ortaklığına bir an önce ulaşmaktır. Bu statünün, özellikle siyaset, ekonomi ve kültür alanlarında iki taraf için de fayda sağlayacak çok boyutlu iş birliklerini genişleteceği öngörülmektedir. Bu bağlamda ASEAN, Türkiye'nin Doğu’ya yönelik çok taraflı dış politika vizyonunda stratejik bir ortak olarak öne çıkmaktadır.
 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA