Pakistan’ın dönem başkanlığında hazırlanan “Anlaşmazlıkların Barışçıl Yollarla Çözümü” başlıklı BM Güvenlik Konseyi Kararı 2788, 22 Temmuz 2025 tarihinde oybirliğiyle kabul edildi. Pakistan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Senator Muhammad Ishaq Dar, oturuma başkanlık etti ve tasarının kabulünü gavel vuruşuyla duyurdu.
Karar, BM Şartı’nın VI. Bölümü uyarınca, uluslararası anlaşmazlıkların müzakere, arabuluculuk, hakemlik, yargısal çözüm ve bölgesel düzenlemeler yoluyla barışçıl yollarla çözülmesini teşvik ediyor. Ayrıca, BM Genel Sekreteri’ne bir yıl içinde bu tür uyuşmazlıkların önlenmesi ve çözümü konusunda önerilerde bulunması çağrısında bulunuluyor.
Toplantıda konuşan BM Genel Sekreteri António Guterres, küresel krizlerin ortasında diplomasinin ve diyalogun hayati önemde olduğunu vurguladı. Gazze, Ukrayna, Sudan ve Myanmar’daki insani krizlere dikkat çeken Guterres, “açlık her kapıyı çalıyor” diyerek uluslararası toplumun acil adımlar atması gerektiğini belirtti. “Barış bir tercihtir ve bu Konsey’in ülkeleri barış tercihini yapmaya yönlendirmesi bekleniyor” ifadelerini kullandı.
Senator Ishaq Dar ise BM Şartı’nın sunduğu barışçıl çözüm araçlarının tarafsız ve adil biçimde uygulanması gerektiğini söyledi. Şart’ın temel ilkelerine geri dönülmesi gerektiğini ifade eden Dar, özellikle uzun süredir çözülemeyen Filistin ve Keşmir gibi ihtilafların barışçıl yollarla çözümünün önemini vurguladı. Ayrıca Hindistan’ın 65 yıllık Indus Nehirleri Antlaşması’nı tek taraflı askıya almasını da eleştirdi.
Hindistan adına söz alan BM Daimi Temsilcisi Parvathaneni Harish ise Pakistan’ın “barış çağrısı yaparken teröre destek verdiğini” savunarak, İslamabad’ı uluslararası kamuoyu önünde çelişkili bir tavır sergilemekle suçladı. Hindistan, Keşmir ve Indus Nehri gibi konularda Pakistan’ın tutumunu eleştirdi.
BMGK’nIn bu kararı, barışçıl çözüm mekanizmalarının önemini yeniden gündeme getirirken, Pakistan’ın diplomatik girişimlerine de uluslararası bir destek sağlamış oldu.
Diğer İçerikler