Kanada Başbakanı Mark Carney, bugün verdiği bir röportajda, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Kanada’ya girmesi halinde tutuklanacağını açıkça belirtti.
Carney, Bloomberg’e verdiği demeçte, “Eğer Netanyahu Kanada’ya gelir ise, tutuklanacaktır” yanıtını verdi. Bu açıklama, Kanada’nın 21 Kasım 2024 tarihinde International Criminal Court (UCM) tarafından Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant aleyhine çıkarılan tutuklama emirlerini uygulamaya hazır olduğuna dair tutumunun somut bir işareti olarak değerlendiriliyor.
UCM, ilgili kararında Gaza’daki savaşta işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar kapsamında Netanyahu ile Gallant için “makul nedenlere” dayalı sorumluluk bulunduğunu tespit etmişti. İsrail bu iddiaları reddediyor.
Kanada, UCM’nin üyesi bir devlet olarak, söz konusu tutuklama emirlerine uymakla yükümlü bulunuyor. Bu çerçevede Carney’nin açıklaması “kanuni yükümlülüklerin bir ifadesi” olarak yorumlanabilir.
Diğer İçerikler
İki Kardeş Ülke Pakistan ve Afganistan Krizi Sonlandırmak için 25 Ekim’de İstanbul’da..
Öfkelenerek Küfreden ve Ukrayna Tarafının Haritalarını Fırlatan Trump, Zelenskiy’e “Y..
Trump, Ateşkesin Hâlâ Yürürlükte Olduğunu ve Hamas’ın Ateşkesi İhlal Etmediğini Açıkl..