Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, 17 Ekim 2025’te ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray’da gerçekleşen görüşmesinin ardından erkenden ayrıldı. Görüşme, özellikle Tomahawk tipi seyir füzeleri talebi çerçevesinde zorlu bir diplomatik görüşme olarak nitelendirildi.
Zelenskiy’nin Washington ziyareti, Ukrayna’nın uzun menzilli füze kapasitesini güçlendirme hedefi doğrultusunda Trump’tan destek almak amaçlıydı. Görüşmede Zelenskiy, Tomahawk füzelerinin gönderilmesi talebinde bulunduğu gibi, bu füzelerin karşılığında Ukrayna’nın insansız hava araçları (İHA) kapasitesinden takas önerdiği ileri sürüldü.
Trump ise toplantı sırasında uzun menzilli füzelerin sağlanmasına yönelik isteksiz bir tutum sergiledi. Bazı kaynaklara göre Trump, “şiddetli” bir görüşme ortamında Zelenskiy’e bu füzeleri şimdilik vermeyeceğini belirtti. Ayrıca Trump, görüşme sonrası sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarda “Kan dökülmesine artık yeter, her iki taraf kendi zaferini ilan etmeli” çağrısı yaparak barışçıl çözüm vurgusu yaptı.
Zelenskiy görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında, menzilli silah konusunun gündemde olduğunu, ancak bu tür konuların geniş tartışmaya açık olduğunu ve “kimsenin tırmandırmak istemediği bir duruma gelinmemesi” gerektiğini söyledi.
Görüşmenin diplomatik atmosferine rağmen, somut kararlar alınmadı. Trump, Ukrayna’ya Tomahawk füzeleri verme konusunda net taahhütte bulunmamakla birlikte, savaşı dondurmanın (çatışma hattını sabitleme) ve müzakere zemini oluşturmanın daha öncelikli olduğunu düşündüğünü ifade etti.
Gelecek günlerde Trump ile Putin’in olası görüşmesi ve ABD’nin Rusya-Ukrayna diplomasisinde izleyeceği çizgi, bu konuda yeni belirleyici adımlar taşıyabilir.
Diğer İçerikler