Türkiye'nin, İsrail'in İran'da Kürt gruplar üzerinden silahlı ayaklanma çıkarma planına karşı hem ABD hem de İran nezdinde diplomatik girişimlerde bulunduğu belirtildi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu ayın başında İran'ın eski dini lideri Ali Hamaney'in cenaze törenine katılmak üzere Tahran'a gitti. Ziyaret sırasında İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İsrail'in İran'ın batısındaki Kürt gruplar aracılığıyla silahlı ayaklanma çıkarma planının engellenmesine verdiği destek nedeniyle Türkiye'ye teşekkür etti.
Ankara'nın da üst düzey ABD'li yetkililere, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından geliştirilen bu planın gerçekçi olmadığını ve Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit edebileceğini ilettiği aktarıldı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın ise, Türkiye'nin Suriye'de yaşadığı deneyimin ardından sınırlarında yeni bir Kürt yapılanmasının ortaya çıkmasını engellemek amacıyla savaşa müdahil olmayı değerlendirdiği ifade edildi.
Türkiye'nin, İran yönetimine yalnızca İsrail'in planına karşı destek vermekle kalmadığı, aynı zamanda İran ve Irak'taki Kürt gruplara yönelik askeri operasyonların durdurulmasını istediği belirtildi.
Ankara'nın, İran'ın söz konusu gruplara yönelik baskısını artırmasının, bu yapıların İsrail ile daha yakın ilişki kurmasına yol açabileceğinden endişe ettiğini Tahran'a aktardığı ifade edildi.
Öte yandan, ABD ile İsrail'in yılın başlarında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile İran'a karşı silahlı ayaklanma planını görüştüğü ancak Erbil yönetiminin bu girişime sıcak yaklaşmadığı öne sürüldü.
Diğer İçerikler
ABD ve Rusya’ya Tepki Gösteren AB Ülkeleri Savaş Bitse de Kuzey Akım Enerji Hattı’nı ..
Türkiye Karşısında Ardı Ardına Hayal Kırıklığı Yaşayan Miçotakis, Yunan Halkını Yanlı..
Bedir Mutabakatı’nı Değerlendiren Hint Basını: "Bedir, Eşsiz Bir İslam Askeri Sanayi ..
İsrailli Komutan: Türkiye’den İzin Almadan Akdeniz’de Bir Kablo veya Boru Geçirmek Bi..
Karadeniz Seyrüsefer Güvenliği için Türkiye, Bulgaristan ve Romanya'dan Ortak Bildiri..
Krize Giren Petrol Tedariki Konusunda AB Ülkeleri Stratejik Rezervleri Piyasaya Sürme..