Rus askeri analist ve tarihçi Alexey Khlopotov, Caliber.az’a yaptığı açıklamada, küresel askeri güç dengesinin Güney Asya’ya doğru kaymakta olduğunu ifade etti. ABD’nin 5. nesil F-35 savaş uçaklarını Türkiye’ye satmaması ve Türkiye'nin uçak geliştirme sürecinde destek sağlamamasına rağmen, Türkiye’nin havacılık ve savunma sanayii alanında önemli başarılara imza attığını vurgulayan Khlopotov, bu gelişmelerin dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtti.
Çin’in de 5. nesil savaş uçağı projelerinde ilerleme kaydettiğine dikkat çeken uzman, Türkiye'nin gerekirse NATO üyesi olmasına rağmen Çin’den teknolojik destek alabileceğini söyledi. Türkiye’nin İHA ve havacılık alanında “sıfırdan başlayarak büyük bir sıçrama gerçekleştirdiğini” dile getiren Khlopotov, benzer bir yolun Pakistan tarafından da izlendiğini ve Çin ile olan stratejik ilişkilerin bu gelişimi hızlandırdığını ifade etti.
Khlopotov, Azerbaycan’ın da Türkiye’yle benzer bir savunma yapılanması modeli izlediğini belirtti. Azerbaycan’ın 1990’lı yıllarda Ermenistan’ın saldırılarına rağmen askeri altyapısını donanım, yazılım ve savaş yönetim sistemleri dahil olmak üzere sıfırdan kurduğunu vurgulayan uzman, Karabağ Savaşı’ndaki başarının Rusya tarafından dikkatle analiz edildiğini söyledi. Ayrıca, Ukrayna savaşında Rus ordusunun tanklara anti-İHA koruması geliştirmesini, bu analizlerin bir sonucu olarak değerlendirdi.
Khlopotov, Avrupa, Hindistan ve Rusya’nın askeri teknolojide geri kaldığını belirtti. Rusya’nın hâlâ Su-57 ile 5. nesil savaş uçağı geliştirmeye çalıştığını, Avrupa’nın güçlü finans yapısına rağmen askeri teçhizat açısından zayıf kaldığını ve Hindistan’ın ekonomik gücüne rağmen savunma sanayisinde yetersiz olduğunu ifade etti.
İsrailli subay ve askeri analist Yigal Levin de Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan’ın havacılık ve savunma sanayisinde yaptığı teknolojik atılımları “bir hayatta kalma meselesi” olarak değerlendirdi. Bu ülkelerin fakir olmadığını, kaynak, finansman ve entelektüel potansiyele sahip olduklarını belirten Levin, İHA’ların gelişiminin önemine dikkat çekmek amacıyla Ukrayna’nın insansız hava aracı saldırısıyla Rus bombardıman uçaklarının yaklaşık üçte birini imha ettiği “Örümcek Ağı” operasyonunu örnek gösterdi.. Levin, benzer bir senaryonun İsrail’in başına da gelebileceğini vurgulayarak teknolojik ilerlemenin hayati bir zorunluluk olduğunu ifade etti.
Kaynak:
1.Caliber.az. https://caliber.az/en/post/turkiye-s-drones-china-s-power-pakistan-s-success-and-azerbaijan-s-experience
Diğer İçerikler