ABD’den Geri Adım, Nadir Toprak Elementlerine Erişim İçin Nvidia H20 Çipinin Çin’e Satışına Yeşil Işık Yaktı

ABD Ticaret Bakanı Lutnick, Nvidia’nın Çin’e H20 yapay zeka çipi satışını yeniden başlatma kararını nadir toprak elementleri müzakerelerine bağladı. Karar Kongre’de tartışma yaratırken, Nvidia CEO’su Huang’ın Pekin’deki ziyareti gündemde.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Nvidia’nın Çin’e çip satışları yeniden başlıyor

ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick, salı günü yaptığı açıklamada, Nvidia’nın Çin’e H20 yapay zeka çipi satışlarını yeniden başlatma planının, ABD ile Çin arasındaki nadir toprak elementleri müzakerelerinin bir parçası olduğunu duyurdu. Bu karar, Nvidia CEO’su Jensen Huang’ın ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinden kısa bir süre sonra geldi. Lutnick, Trump’ın ABD’li üreticilere nadir toprak sevkiyatlarını yeniden başlatmak için yaptığı anlaşmaya atıfta bulunarak “Bunu nadir toprak elementleriyle ilgili ticaret anlaşmasına koyduk” dedi, ancak detay vermedi.

İhracat kısıtlamaları tersine çevrildi

Nvidia, daha önce ihracat kısıtlamalarının gelirini 15 milyar dolar azaltacağını öngörmüştü. Şirket, pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, Çin’e H20 grafik işlemci birimi (GPU) satışlarını yeniden başlatmak için ABD hükümetine başvurular yaptığını ve lisansları yakında alacağına dair güvence aldığını bildirdi. Bu satışların yeniden başlaması, Çin’in en gelişmiş yapay zeka çiplerine erişimini ulusal güvenlik gerekçesiyle engellemek için konulan temel ihracat yasağının tersine çevrilmesi anlamına geliyor. Söz konusu yasak, ABD’de nadir bir şekilde iki partinin de desteğini almıştı.

Piyasa tepkisi ve çıkışlar

Kararın ardından Nvidia hisseleri %4 yükselirken, rakip firma AMD de MI308 çip ihracatı için lisans başvurularının inceleneceğini açıkladı. AMD, lisanslar onaylandığında sevkiyatlara yeniden başlayacağını duyurdu ve hisseleri %7 artış gösterdi. Ancak karar, ABD Kongresi’nde tepkilere yol açtı.

Temsilciler Meclisi Çin Seçim Komitesi kıdemli üyesi Demokrat Raja Krishnamoorthi, “Trump yönetiminin Nvidia’nın Çin’e H20 çipi satışını yeniden başlatmasına izin verme kararı, sadece en ileri teknolojilerimizi yabancı düşmanlarımıza vermekle kalmayacak, aynı zamanda bu yönetimin Çin’e yönelik ihracat kontrolleri konusundaki önceki duruşuyla tehlikeli şekilde çelişmektedir” dedi.

Güvenlik endişeleri ve Çin’in tutumu

Komite başkanı Cumhuriyetçi John Moolenaar, Nvidia’nın duyurusu üzerine ABD Ticaret Bakanlığı’ndan açıklama talep edeceğini belirtti. Moolenaar, “H20, DeepSeek gibi Çinli yapay zeka şirketlerinin yükselişinde önemli bir rol oynamış güçlü bir çiptir. ABD’nin liderliğini koruması ve gelişmiş yapay zekanın Çin Komünist Partisi’nin eline geçmesini engellemesi hayati önem taşıyor” diye ekledi.

Öte yandan, H20 çiplerine Çinli firmalardan yoğun ilgi var. Bu çipler, ABD yasaları gereği Çin’e sunulan en güçlü versiyonlar olsada, Trump ve eski Başkan Joe Biden dönemindeki kısıtlamalar nedeniyle, Çin dışında satılan sürümlerle kıyaslandığında daha az hesaplama gücüne sahip.

Huang’dan Çin pazarı vurgusu

Nvidia CEO’su Jensen Huang, çarşamba günü Pekin’de bir tedarik zinciri fuarında konuşacak. Salı günü Çin devlet kanalı CCTV’ye konuşan Huang, “Çin pazarı çok büyük, dinamik ve son derece yenilikçi ve aynı zamanda birçok yapay zeka araştırmacısına ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle, Amerikalı şirketlerin Çin pazarında kök salması gerçekten kritik” dedi.

Nvidia’nın yıllık raporuna göre, Çin, 26 Ocak’ta sona eren mali yılda şirkete 17 milyar dolar gelir sağladı, bu da toplam satışların %13’ünü oluşturuyor.

Çinli firmaların hamleleri ve tepkiler

Bilgi sahibi kaynaklara göre, internet devleri ByteDance ve Tencent, H20 çipi başvurularını başlattı. Sürecin merkezinde, Nvidia’nın Çinli şirketlerin potansiyel satın alımları için kayıt yaptırabileceği bir onaylı liste bulunuyor. Pekin’de düzenlenen olağan dışişleri bakanlığı basın toplantısında bir sözcü, “Çin, bilimi, teknolojiyi ve ekonomi-ticaret meselelerini siyasallaştırmaya, araçsallaştırmaya ve silah haline getirerek Çin’i kötü niyetli biçimde ablukaya alma ve bastırmaya karşıdır” dedi.

Huang’ın ziyareti, hem Çin’de hem de ABD’de yakından takip ediliyor. Geçen hafta senatörler, Huang’a askeri veya istihbarat kurumlarıyla görüşmekten kaçınmasını tavsiye eden bir mektup göndermişti.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA