ABD Afganistan’da İşbirliği Yaptığı Tetikçileri de Yüzüstü Bırakıyor

ABD, Geçici Koruma Statüsü (TPS) kapsamındaki 11 bin 700 Afgan’ın yasal çalışma ve sınır dışı edilmeme hakkını kaldırdı. Karar, Trump yönetiminin göç politikasında daha sert adımlar atacağının sinyali olarak yorumlanıyor.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın geçtiğimiz mayıs ayında yaptığı açıklamaya göre, Geçici Koruma Statüsü (Temporary Protected Status-TPS) kapsamında bulunan yaklaşık 11 bin 700 Afgan vatandaşına tanınan yasal koruma, pazartesi günü itibarıyla sona erdi. Bu statü, ilgili kişilere yasal olarak çalışma izni sağlıyor ve sınır dışı edilmelerini engelliyordu.

2021 yılında Taliban’ın Afganistan’da kontrolü ele geçirmesinin ardından, yaklaşık 180 bin Afgan ABD’ye geldi. Ancak TPS kapsamında korunan 11 bin 700 kişi, bu genel sayı içinde oldukça sınırlı bir kesimi temsil ediyor. Mevcut durumda bu kişilerin kaçının iltica gibi farklı yasal yollara başvurarak kalıcı koruma elde etmeye çalıştığı ise bilinmiyor.

Geçici korumanın kaldırılması, insan hakları savunucuları ve göçmen hakları kuruluşları tarafından tepkiyle karşılandı. Birçok STK, bu adımın Afganistan’a geri dönmenin güvenli olduğu yönünde yanlış ve tehlikeli bir mesaj verdiğini savunuyor.

Ulusal Göç Forumu Başkanı Jennie Murray, pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Korumasını kaybedenlerin çoğu ABD kuvvetleriyle birlikte görev yaptı. Bu hizmeti onurlandırmak ve onlara ABD'de güvenli bir yaşam kurma fırsatı tanımak bizim sözümüzdü. Kongre’yi, Afganlara daimi yasal statü tanıyarak bu sözü tutmaya çağırıyoruz” dedi.

Öte yandan İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, mayıs ayında alınan kararı duyururken, Afganistan’daki genel güvenlik ve ekonomik durumun “kayda değer ölçüde iyileştiğini” ve bu nedenle kişilerin geri dönmesinin kişisel güvenlik açısından tehdit oluşturmadığını belirtti.

ABD’deki Afgan göçmenlerin geleceği, Kongre’nin yasal düzenleme yapıp yapmayacağına ve federal mahkemelerin bu sürece nasıl müdahil olacağına bağlı olarak belirsizliğini koruyor.

Ancak net olarak ortaya çıkan husus şu ki, Amerika’nın himayesine güvenerek kendi ülkesinde aleyhine işbirliği yapanları ABD hiçbir borçluluk duygusu hissetmeden satar.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA