MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 26 Temmuz 2025'te yaptığı yazılı açıklamada Türkiye ve dünya gündemine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Açıklamalarında öne çıkan başlıklar şunlar:
YPG'ye "Terörsüz Türkiye" Süreci Eleştirisi ve İmralı Çağrısı
Bahçeli, Suriye'deki Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve siyasi kanadı PYD'nin "Terörsüz Türkiye" hedefi için başlatılan süreci "ağırdan almakla" eleştirdi. Bu grupların "gelişmeleri sakatlama arayışı kabul edilemez bir çirkefliktir" ifadelerini kullandı. PKK'nın kurucu önderliği tarafından 27 Şubat'ta yapılan "'Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı' örgütün tüm bileşen ve yapıları için bağlayıcı ve geçerlidir" diyen Bahçeli, "Milliyetçi Hareket Partisi için dikkate alınması gereken asıl çağrı bahse konu İmralı çağrısıdır" diye ekledi.
Meclis Komisyonu "Altın Fırsat"
MHP lideri, "Terörsüz Türkiye" süreciyle ilgili olarak mecliste kurulan komisyonu "altın bir fırsat" olarak değerlendirdi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un partilere gönderdiği yazı ile 31 Temmuz'a kadar komisyon için isim istendiğini hatırlatan Bahçeli, 51 üyeli "Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu"na MHP'den katılacak dört üyeyi açıkladı. Bu isimler Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, Sakarya Milletvekili Muhammet Levent Bülbül, Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk ve Tokat Milletvekili Yücel Bulut oldu. Bahçeli ayrıca, komisyona katılmayı şartlara bağlayan CHP'yi ve katılmayacağını açıklayan İyi Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu'nu "ilkesizlik" ve "döneklik" ile eleştirdi.
Suriye'deki Anlaşmazlıklar ve 10 Mart Mutabakatı
Bahçeli, Suriye'de SDG kisvesine bürünen YPG/PYD'nin 10 Mart 2025 mutabakatına hala riayet etmemesinin hem Şam yönetiminin hem de Türkiye'nin güvenliğini tehdit ettiğini belirtti. "Bu yanlıştan derhal dönülmeli, Paris'te yapılan görüşmelerde gündeme geldiği üzere 10 Mart mutabakatına harfiyen uyulmalıdır" dedi. Türkiye’nin, Suriye Demokratik Güçleri'nin ana omurgasını oluşturan YPG'nin PKK'nın uzantısı olduğunu savunduğunu ve PKK'nın silah bırakma kararının bu örgütü de kapsaması gerektiğini vurguladı.
BM'ye Eleştiri: "Üyeliğin Anlamı Yok"
Bahçeli, Birleşmiş Milletler'in Gazze'deki açlıkla ilgili açıklamalarını "ikiyüzlülük" olarak nitelendirerek, BM'ye üyeliğin bir anlamı olmadığını ve "bu kuruluşla ilişki ve irtibat gözden geçirilmelidir" ifadesini kullandı. İsrail'in Gazze'ye gıda ve su ulaşımını engellemesini eleştiren Bahçeli, Türkiye'nin Gazze'ye insani yardımların sevk edilmesinde "öncü rol oynaması" gerektiğini söyledi.
İsrail ve Filistin Açıklamaları
İsrail'i "Suriye'nin siyasi ve toprak bütünlüğünü sarsmanın yanında sosyal ve toplumsal dengesini bozucu müdahaleler" ile eleştiren Bahçeli, "İsrail hükümetine, inanıyorum ki en ağır faturayı savaş karşıtı İsrail toplumu kesecektir"ifadesini kullandı. Fransa'nın Filistin'i devlet olarak tanıma açıklamasını "saygın bir karar" olarak niteleyen Bahçeli , İsrail'in "hür dünyadan soyutlanması" umudunu dile getirdi.
Devlet Bahçeli'nin bu açıklamaları, Türkiye'nin hem bölgesel hem de küresel siyasetteki duruşunu ve MHP'nin bu konulardaki hassasiyetlerini bir kez daha gözler önüne serdi.
Diğer İçerikler