TPAO’dan stratejik hamle: İki yeni sondaj gemisi
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), derin denizlerdeki doğalgaz arama çalışmalarını güçlendirmek amacıyla Norveç’ten iki yeni sondaj gemisi satın aldı. Norveçli Eldorado Drilling’in filosunda bulunan West Draco ve kız kardeşi West Dorado adlı sondaj gemileri, TPAO’nun filosundaki diğer dört gemiyle beraber hizmet verecek. Gemilerden biri Libya’da, diğeri ise Mersin Taşucu’nda kullanılacak.
Libya ve Mersin Taşucu’nda doğalgaz arayışı
2014 yılında inşa edilen West Draco ve 2015 yılında inşa edilen West Dorado gemilerinin, Libya ve Mersin Taşucu’nda kullanılacağı bildirildi. 59 bin 200 dwt’lik her iki gemi de 228 metre uzunluğunda ve 42 metre genişliğinde olup, 12 bin 192 metreden sondaj yapabilme kapasitesine sahip. Gemilerde 200 görevli çalışabiliyor.
Yatırımın bedeli ve hazırlık süreci
TPAO’nun son satın alma operasyonunda gemi başına 245 milyon dolar ödediği bildirildi. Gemiler, Türkiye’ye getirildikten sonra önce bakım ve tutuma alınacak, ardından görev yerlerine uğurlanacaklar. Bu yatırım, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı hedefi doğrultusunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
TPAO’nun enerji filosundaki başarıları
Türkiye, enerji bağımsızlığı için yerli hidrokarbon kaynaklarının keşfedilerek ekonomiye kazandırılması amacıyla dört sondaj gemisi satın almış ve isimlerini Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han olarak değiştirmişti. 2018’de filoya ilk eklenen sondaj gemisi Fatih’in, Karadeniz’de yaptığı 540 milyar metreküplük keşif, diğer yatırımları da beraberinde getirmişti. Son olarak Abdülhamid Han, Göktepe-3 sahasında, güncel değeri 30 milyar dolar olan 75 milyar metreküplük doğalgaz bulmuştu.
Libya ile deniz yetki alanları anlaşması
Libya’da Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’nin, Türkiye ile 2019 yılında imzalanan deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşmasını 6 yıl aradan sonra onaylama planları yaptığına ilişkin haberler basında yer alırken, TPAO’nun bu hamlesi dikkat çekti. Yeni gemilerin Libya’daki doğalgaz arama faaliyetlerinde kullanılması, Türkiye’nin bölgedeki enerji diplomasisini güçlendirecek bir adım olarak görülüyor.
Diğer İçerikler