El País, yayınladığı analizde Türkiye’nin, küresel ekonomideki belirsizliklerin arttığı bir dönemde, Avrupa sanayisi için stratejik bir üretim ve teknoloji üssü konumuna yükseldiğini yazdı.
Gazeteye göre, Türkiye’nin jeopolitik konumu ve lojistik altyapısı, özellikle Avrupa tedarik zincirleri için büyük bir avantaj sağlıyor. 1995’ten beri geçerli olan Gümrük Birliği Anlaşması da bu avantajda önemli bir rol oynuyor; Türkiye–AB arasında serbest mal dolaşımına izin veren bu yapı, üretim ve ticaret açısından maliyet ve verimlilik açısından elverişli bir ortam yaratıyor.
Otomotiv sektörü analizin odağında: El País’e göre İspanya’dan Türkiye’ye otomotiv parçaları ve yarı mamul ürünlerin ihracatı 3,4 milyar avroyu buluyor. Bu da Türkiye’yi Avrupa otomotiv tedarik zincirinde vazgeçilmez bir aktör haline getiriyor.
Ayrıca, El País 70’ten fazla İspanyol şirketinin Türkiye’de aktif olduğunu ve bu şirketlerin üretim, teknoloji ve yatırım alanlarında çalıştığını vurguluyor. Öne çıkan şirketler arasında Siemens, Indra, Inditex, Mango, BBVA ve CaixaBank gibi büyük kurumlar var.
Gazete, küresel tedarik zincirlerinin kırılganlığı, jeopolitik gerginlikler, ABD’nin ek gümrük önlemleri ve Çin ile rekabet gibi faktörlerin, Avrupa merkezli firmaları “yakın üretim” (nearshoring) stratejilerine yönlendirdiğini belirtiyor. Türkiye ise bu strateji kapsamında güvenilir ve maliyeti görece düşük bir üretim üssü olarak öne çıkıyor.
Diğer İçerikler
Bakan Şimşek: Enflasyon Düşüyor, Bütçe Açığı Makul Düzeyde Ve Dış Dengesizlikler Büyü..
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: “Türkiye, Satın Alma Gücü paritesine Göre Avr..
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Beylikova, Nadir Toprak Elementleri Açısından Dünyanın İkinci ..