NÜKLEER HAMLE! Türkiye’nin İlk Nükleer Denizaltı Projesi’nin Adı Kondu: NÜKDEN

Nükleer güçle çalışan denizaltı programının 'Nükleer Tahrikli Denizaltı' tabirinin kısaltması olan 'NÜKDEN' olacağı açıklandı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

İstanbul Deniz Müzesi'nde düzenlenen Deniz Sistemleri Semineri'nde (DSS) millî nükleer denizaltı projesine ilişkin yapılan sunumda bu platformun 'NÜKDEN' olarak adlandırıldığı görüldü.

Savunma sanayiine ilişkin gelişmeleri okuyucularına İngilizce olarak duyuran Türkiye merkezli TurDef, bu yıl 12.'si düzenlenen Deniz Sistemleri Semineri'nden çarpıcı bir bilgiyi duyurdu.

Seminere katılan denizaltı filo komutanı Tümamiral Timur Yılmaz, nükleer güçle çalışan denizaltı programının 'Nükleer Tahrikli Denizaltı' tabirinin kısaltması olan 'NÜKDEN' olacağı bilgisini doğruladı.

SDAV Başkanı Sinan Tavukcu 3 Mayıs 2025 tarihinde SDE’de yayınlanan “Türkiye’nin Nükleer Denizaltı İnşa Projesi Küresel Güç Olma Hedefinin İlanıdır” başlıklı yazısında, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun, Warships IFR dergisine verdiği röportajda yaptığı “uzun vadeli denizaltı caydırıcılık kabiliyetimiz ve küresel etkiye sahip orta ölçekli bir güç olma vizyonumuz için gerekli olan nükleer enerjili denizaltıların inşasına doğru önemli bir adım atacağız.” açıklamasına  dikkat çekerek “Tasarım ve inşa süreci tamamen kendi kontrolümüzde olan, dışa bağımlılıktan uzak, tüm operasyonel ihtiyaçlarımızı karşılayan bir denizaltı inşa etmek 139 yıldır milli arzumuzdur.” sözlerini hatırlattı.

Deniz Kuvvetleri Komutanının küresel etkiye sahip bir güç olma vizyonu çerçevesinde ilan ettiği projenin, Türkiye’nin ”küresel güç olma” hedefi için önemli bir adım olduğunu vurgulayan Tavukcu, yazısında şu ifadeleri kullandı:

MİLGEM(Milli Gemi Projesi) projesiyle Türkiye, modern gemi inşa mühendisliği, kompozit malzeme, tahrik sistemleri, komuta-kontrol sistemleri konusunda gelişmiş bir ekosistem inşa etmiştir. MİLDEN projesi kapsamında Nükleer Denizaltı üretimine geçme kararı ile de su yüzeyindeki üstünlüğünün yanı sıra sualtı üstünlüğü sağlamaya da yönelmiştir. Türkiye ürettiği hava-bağımsız tahrikli (AIP) sistemlere sahip sessiz derin görev tecrübesi bulunan Reis sınıfı denizaltılarla bugüne hazırlanmıştır.

MİLGEM projesi ile sahil güvenliği ve kıyıdan 200-300 mil menzilli etkinlik sağlanması hedeflenirken Nükleer Denizaltılara sahip olacak Türkiye, kıyılarının güvenliğini sağlamanın yanı sıra, sessizce binlerce mil ötede görev yapabilme kabiliyeti kazanarak Karadeniz, Doğu Akdeniz, Kızıldeniz ve Basra Körfezi gibi yüksek çıkarlarının bulunduğu bölgelerde etkili olma, okyanuslarda söz sahibi olma stratejisine geçmektedir.

Türkiye’nin nükleer denizaltıya geçişi, sadece bir askeri modernizasyon meselesi değildir. Aynı zamanda stratejik özerklik, teknolojik sıçrama, bölgesel ve küresel güç dengelerinin yeniden inşası anlamına da gelmektedir.”

 

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA