Türk savunma sanayisinin gözbebeği Roketsan, IDEF 2025'te sergilediği yeni teknolojilerle adından söz ettirmeye devam ediyor. Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, fuarda Anadolu Ajansı Teknoloji Masası'na konuk olarak, özellikle TAYFUN balistik füze projesindeki son gelişmeleri paylaştı.
İkinci, TAYFUN projesinin halihazırda seri üretimi ve teslimatları devam eden bir proje olduğunu belirtirken, "BLOK-4 füzesi de Roketsan'ın kendi geliştirdiği TAYFUN'un şu andaki en ağır, en büyük ve en hızlı füzelerinden bir tanesi. Çevremizdeki yaşanan gelişmelere paralel olarak Türk savunma sanayisinin gelmiş olduğu noktayı gösteren balistik füze teknolojisindeki en uç örneklerden bir tanesi bu" ifadelerini kullandı.
TAYFUN BLOK-4'ün hem hipersonik olması hem de uzun menzilli yetenekleri sayesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gücüne güç katacağını vurgulayan İkinci, bu füzenin balistik füze teknolojisiyle nokta vuruş kabiliyetini birleştirdiğini aktardı. TAYFUN ailesinin harp başlığı çeşitliliği ve görev çeşitliliğine göre daha da genişleyeceğinin müjdesini veren İkinci, füzenin üzerindeki sensörlerin de hedefi etkin ateş altına alma ve kendini koruma gibi birçok ileri teknolojiyi barındırdığını ekledi.
GÖKBORA, KAAN ve KIZILELMA'ya Güç Katacak
Murat İkinci, fuarda tanıtılan bir diğer önemli proje olan GÖKBORA füzesinin katı yakıtlı ramjet ailesinin bir üyesi olduğunu belirtti. GÖKBORA'nın Türkiye'de ilk defa geliştirilen bir füze olduğunu vurgulayan İkinci, TÜBİTAK SAGE ile yakın iş birliği içinde geliştirilen bu füzenin, özellikle KIZILELMA ve KAAN platformlarının iç silah istasyonlarından fırlatılabileceğini ve böylece hava hedeflerine angaje olabileceğini ifade etti. GÖKBORA'nın ramjet olmasının yanı sıra görüş ötesi çok uzun menzilli bir füze olduğuna dikkat çekti.
Deniz Gücüne AKYA ve AKATA Dokunuşu
Deniz kuvvetleri için stratejik öneme sahip projelere de değinen İkinci, AKYA torpidosu ve AKATA kapsüllü ATMACA projesinin altını çizdi. AKYA'nın uçak gemilerinden fırkateynlere kadar tüm deniz unsurları için caydırıcı bir silah sistemi olduğunu belirten İkinci, AKATA projesinin ise denizaltıların gizlilik fonksiyonlarını kullanarak 200-250 kilometre menzilli seyir füzesi atabilme kabiliyeti kazandırdığını ve bunun çok stratejik bir güç çarpanı olduğunu söyledi.
SİHA'lara Yeni Nesil Mühimmat: EREN
Türkiye'nin SİHA'larının ve üzerlerinde kullanılan mühimmatların dünyada açık ara en iyi olduğunu vurgulayan İkinci, EREN füzesinin çoklu görev tanımına sahip olduğunu belirtti. EREN'in sadece havadan yere atılan değil, aynı zamanda havadaki bir hedefi de yakalayıp vurabilecek hız ve güce sahip olduğunu, böylece SİHA'ların hem SİHA avcısı hem de yerdeki hedeflere angaje olabilme özelliklerini bir arada toplayan bir mühimmata sahip olduğunu aktardı.
Roketsan'dan Uzay ve İnsansız Sistem Hamleleri
Roketsan'ın her yıl dolar bazında yüzde 50 seviyesinde büyüyen bir kurum olduğuna dikkat çeken İkinci, bu büyümenin devam edeceğini ve Roketsan'ın dünyanın en hızlı büyüyen 11. savunma sanayi şirketi olduğunu belirtti. IDEF 2025'te tanıtılan 300 ER füzesinin mevcut SİHA etki alanını katbekat artırdığını ifade etti.
Türkiye'nin uzay yarışında "ben de varım" diyen bir ülke olduğunu vurgulayan İkinci, Şimşek-2 Uydu Fırlatma Aracı'nın 1,5 tonluk bir uyduyu veya faydalı yükü uzaya taşıyabileceğini ve bunun Türkiye açısından çok büyük bir gelişme olduğunu söyledi. METE füzesinin ise dünyanın en küçük füzelerinden biri olduğunu ve dronlardan insansız kara araçlarına kadar birçok platforma entegre edilebildiğini belirtti.
İkinci, Roketsan'ın AR-GE'ye ve üretim altyapılarına yaptığı yatırımlarla seri üretim kabiliyetlerini katbekat artırdığını ve 2 binin üzerinde tedarikçisiyle büyüyen bir ekosistem oluşturduğunu ifade etti. Roketsan'ın sahadaki ürünlerinin başarısı arttıkça uluslararası ilginin de arttığını dile getiren İkinci, Türk savunma sanayisinin gelişiminin dünya genelinde merak uyandırdığını sözlerine ekledi.
Diğer İçerikler