ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı’nda yaşanan kriz nedeniyle geçiş yapamayan tarafsız ülkelere ait ticari gemilere yönelik yeni bir operasyon başlatacaklarını açıkladı. Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Özgürlük Projesi” adını verdikleri girişimin pazartesi sabahı itibarıyla devreye alınacağını duyurdu.
Trump, Orta Doğu’daki çatışmalarla doğrudan bağlantısı olmayan çok sayıda ülkenin ABD’den yardım talep ettiğini belirterek, Amerikan güçlerinin Hürmüz Boğazı’nda mahsur kalan ticari gemilerin güvenli geçişine destek vereceğini söyledi. ABD Başkanı ayrıca gemilerde gıda ve temel ihtiyaç sıkıntısı yaşandığını ifade ederek operasyonun “insani amaçlar” taşıdığını savundu.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) da projeye destek verileceğini açıkladı. Yapılan açıklamada, Hürmüz Boğazı’ndan geçecek ticari gemilere eskort sağlanacağı, süreçte 15 bin askerî personel ile çok sayıda savaş gemisi ve füze destroyerinin görev alacağı bildirildi.
Trump, İran’ın operasyonu engellemeye çalışması halinde “çok sert karşılık verileceğini” belirtirken, Washington yönetiminin Körfez’deki askeri varlığını artırdığı ifade edildi.
İran cephesinden ise sert açıklamalar geldi. İranlı askeri ve siyasi yetkililer, ABD’nin Hürmüz Boğazı’ndaki askeri faaliyetlerini “korsanlık” olarak nitelendirerek Washington’u bölgeyi daha büyük bir çatışmaya sürüklemekle suçladı. İran’a yakın medya kuruluşlarında yer alan açıklamalarda, “ABD korsanlarına Hürmüz mezar olur” ifadeleri kullanıldı.
İran Devrim Muhafızları daha önce yaptığı açıklamalarda, Hürmüz Boğazı’ndan geçmeye çalışan ve İran’ın koyduğu kuralları ihlal eden gemilerin sert karşılık göreceğini duyurmuştu. Tahran yönetimi, boğazdaki güvenliğin İran’ın kontrolünde olduğunu savunurken, ABD’nin askeri eskort girişimlerinin bölgesel gerilimi daha da tırmandıracağı görüşünü dile getiriyor.
Diğer İçerikler
Pakistan Ordu Sözcüsü: İran’ın Mekke İttifakı’na Katılmasını Herkes Memnuniyetle Karş..
ABD ve Rusya’ya Tepki Gösteren AB Ülkeleri Savaş Bitse de Kuzey Akım Enerji Hattı’nı ..
Türkiye Karşısında Ardı Ardına Hayal Kırıklığı Yaşayan Miçotakis, Yunan Halkını Yanlı..
Bedir Mutabakatı’nı Değerlendiren Hint Basını: "Bedir, Eşsiz Bir İslam Askeri Sanayi ..
İsrailli Komutan: Türkiye’den İzin Almadan Akdeniz’de Bir Kablo veya Boru Geçirmek Bi..
Karadeniz Seyrüsefer Güvenliği için Türkiye, Bulgaristan ve Romanya'dan Ortak Bildiri..