Polonya, Belarus sınırına yakın Ozierany kasabasında kurulan yeni bir gözlem kulesine topçu savunma sisteminin ilk kümesini yerleştirdi. Yetkililer, sistemin insansız hava araçlarından (İHA) gelebilecek tehditlere karşı sınır güvenliğini güçlendirmeyi amaçladığını açıkladı.
Polonya İçişleri ve İdare Bakanı Marcin Kierwinski, Ozierany’de düzenlenen basın toplantısında, “Bu kule özel bir öneme sahip çünkü Polonya sınırını savunacak topçu sisteminin ilk kümesi buraya yerleştiriliyor. Bu küme ocak ayı itibarıyla faaliyete geçecek” dedi.
Ozierany’deki kule, son aylarda inşa edilen beş kuleden biri. Bu yapılar, Svisloch ve Istoczanka nehirleri boyunca ve farklı noktalarda kuruldu. Projenin toplam maliyetinin yaklaşık 47 milyon zloty (yaklaşık 11,1 milyon euro) olduğu bildirildi.
Başbakan Tusk, Noel arifesinde 4 binden fazla askerin ve yüzlerce sınır muhafızı ile polisin görev başında olacağını söyledi. “Toplamda 6 binden fazla kişi Noel arifesini doğrudan sınırda geçirecek. Onları minnetle anacağız, çünkü onlar sayesinde diğer herkes Noel’i evinde güven içinde geçirebilecek” dedi.
Kierwinski ise sınırdaki baskının sürdüğünü belirterek, “Yaklaşık 30 bin yasa dışı sınır geçiş girişimi engellendi. Bu, karşı karşıya olduğumuz zorluğu açıkça gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Polonya-Belarus sınırında insani yardım sağlayan aktivistler ve insan hakları örgütleri, göçmenlerden gelen yardım çağrılarının azaldığını ancak insani durumun hâlâ zor olduğunu belirtiyor. Sınır bölgesinde çalışan aktivistlere göre, yardım taleplerinin yanı sıra ormanlık alanlarda cesetler de bulunuyor.
Polonya merkezli Belarus haber sitesi Belsat’a göre, Belarus yönetimi uzun süredir yasa dışı göç ve sınır ihlallerine dikkat çekerken, giderek daha fazla yorumcu asıl tehdidin Belarus’un askeri faaliyetlerinden gelebileceğini savunuyor.
Belarus’un askeri faaliyetleri kamuoyuna açık şekilde paylaşılmasa da, ülkenin Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşla bağlantısının arttığına dair iddialar güçleniyor.
Diğer İçerikler