Resmî makamlarca henüz doğrulanmamış bu gelişme, Pakistan’ın Çin ile nihai anlaşmaya çok yaklaştığı şeklinde yorumlanıyor.
2018 yılında Türkiye'den 1,5 milyar dolar değerinde 30 adet TUSAŞ yapımı T129 ATAK taarruz helikopteri sipariş eden Pakistan, ABD'nin motor ihracatına izin vermemesi nedeniyle bu anlaşmayı hayata geçiremedi.
Çin yapımı WZ-9 turboşaft motorlarıyla güçlendirilen Z-10ME, yaklaşık 3,5 saat havada kalabiliyor ve 800 kilometre menzile ulaşabiliyor. Helikopter, 1,5 ton faydalı yük taşıyabiliyor ve Çin üretimi HJ-10 anti-tank füzesi, TY-90 hava-hava mühimmatı ve 90 mm güdümsüz roketler gibi silah sistemlerini kullanabiliyor.
ATAK Alternatifi Olarak Z-10ME
Pakistan’ın Çin’e yönelmesinde, T129 ATAK helikopterlerinin ABD üretimi LHTEC CTS800-4A motorları nedeniyle ihracat lisansı alamaması belirleyici oldu. İslamabad, dört yıl boyunca süreci sabırla beklese de, ABD'nin tavrında değişiklik olmaması nedeniyle 2022 yılında rotasını Çin'e çevirmek zorunda kaldı.
Pakistan, ATAK helikopterinin taşıdığı füze ve mühimmatların Z-10ME'de kullanılması konusunda Pekin'i ikna etmeye çalışıyor. TUSAŞ yapımı ATAK taarruz helikopteri, ROKETSAN ürünü güdümlü anti-tank füzesi UMTAS serisi ile güdümlü roket CİRİT ve Stinger füzelerini ateşleyebiliyor.
Türkiye, ATAK helikopterlerini şimdiye dek Filipinler, Nijerya ve Somali'ye ihraç etti. TUSAŞ'tan 6'şar adet helikopter satın alan Filipinler ile Nijerya'nın ek siparişe hazırlandığı ileri sürülüyor.
Diğer İçerikler