Malezya Başbakanı, Trump’ın Gümrük Tarifelerinin Ülkeleri Baskı Altına Alıp Yönlendirmek için Kullanıldığını Açıkladı

Malezya Başbakanı Anwar Ibrahim, Trump'ın karşılıklı gümrük vergisi politikası yanıt verdi: "Kendi yolunu bilinçli, tutarlı ve amaçlı bir şekilde çizen bir bölgeyiz. ASEAN gıyabında söz sahibi olmayacak".

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Çarşamba günü (9 Temmuz 2025) ASEAN Dışişleri Bakanları Yıllık Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, küresel ticaretin artık büyük güçler tarafından küçük ulusları ezmek için bir araç olarak kullanıldığı konusunda uyardı.

Enver, ABD Başkanı Donald Trump'tan açıkça bahsetmeden, "Dünya genelinde, bir zamanlar büyümeyi teşvik etmek için kullanılan araçlar artık baskı, izolasyon ve kısıtlama araçları haline geldi. Gümrük vergileri, ihracat kısıtlamaları ve yatırım engelleri jeopolitik rekabette keskin silahlar haline geldi." dedi.

Bu konuşma, ABD'nin en üst düzey diplomatı Marco Rubio'nun bir dizi ASEAN etkinliği için Malezya'yı ziyaret etmeye hazırlandığı sırada yapıldı.

ABD Başkanı Trump'ın 1 Ağustos 2025'te yürürlüğe girecek olan %25 ila %40'lık karşılıklı gümrük vergisi politikası, Malezya, Endonezya, Kamboçya ve Tayland da dahil olmak üzere birçok ASEAN üyesinin ekonomisine zarar verebilecek ciddi bir tehdit olarak görülüyor.

Enver, bu duruma yanıt olarak ASEAN üye ülkeleri arasında daha güçlü bir dayanışma ve uyum çağrısında bulundu. ASEAN'ın bölgesel bütünlüğünü korumak için özellikle dış politika ve ekonomi politikalarında iş birliğini güçlendirmesi gerektiğini vurgulayan Enver, "Kendi yolunu bilinçli, tutarlı ve amaçlı bir şekilde çizen bir bölgeyiz. ASEAN gıyabında söz sahibi olmayacak." dedi.

Giderek dinamikleşen dış politika çalkantıları, "ASEAN’ın Merkeziliği" için gerçek bir sınav niteliğinde. ASEAN üyeleri arasında bölgesel konulardaki görüş farklılıkları ve Çin ile Amerika Birleşik Devletleri gibi büyük güçler arasındaki nüfuz mücadelesi, ciddi zorluklar ortaya çıkardı.

ASEAN Topluluğu Vizyonu 2025, topluluk üyeleri ile birlikte ilerlemek üzere gelecek on yıl boyunca ASEAN Topluluğu'nun inşasının yolunu çiziyor. 2025 Vizyonu, ASEAN'ın daha fazla konsolidasyon, entegrasyon ve bir Topluluk olarak daha güçlü bir uyum sağlama hedeflerini ve beklentilerini dile getiren, ileriye dönük bir yol haritası çizmeyi hedefliyor ve "siyasi olarak uyumlu, ekonomik olarak entegre ve sosyal açıdan sorumlu" bir Topluluk meydana getirmek için çalışıyor.

Bu bağlamada,  8-11 Temmuz 2025 tarihleri arasında Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da düzenlenen ASEAN 58. Dışişleri Bakanları Toplantısı oldukça önemli görülüyor. 2015 yılından bu yana Güneydoğu Asya entegrasyonunu güçlendirmeyi hedefleyen ASEAN Topluluğu Vizyonu 2025, üyeleri arasında koordinasyon ve anlayış güçlendirilmediği takdirde zorlu bir süreçle karşı karşıya kalacaktır. "ASEAN’ın Merkeziliği", ancak ASEAN'ın değişen küresel jeopolitik dinamikler karşısında birleşip kararlı bir duruş sergilemesiyle gerçekleştirilebilir.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA