Ukrayna Ulusal Birlik Hükümeti Savunma Bakanlığı, CNN tarafından gündeme getirilen, Ukrayna Deniz Kuvvetleri’ne ait insansız hava araçlarının Rusya’nın “gölge filosuna” yönelik saldırılarda Libya’nın kuzeybatısındaki Misrata’da bulunan bir askeri tesisi kullandığı iddiasını 12 Eylül’de yalanladı.
CNN’in haberinde, Ukrayna Deniz Kuvvetleri bünyesinde görev yapan bir insansız hava aracı operatörünün, birliğinin Libya güçlerine eğitim vermesi karşılığında Misrata’daki askeri tesisten faaliyet yürüttüğünü öne sürdüğü belirtildi.
Haberde ayrıca, Ukraynalı bir savunma istihbaratı kaynağının, Ukraynalı uzmanların 2025’in sonlarından bu yana Libya’nın kuzeybatısında konuşlandırıldığını iddia ettiği aktarıldı.
Libya Observer’ın haberine göre Libya Savunma Bakanlığı, söz konusu iddiaları reddederek Misrata Askeri Üssü ya da ülkedeki herhangi bir askeri tesisin Libya devletinin egemenlik alanı dışında saldırı düzenlemek veya askeri operasyon yürütmek amacıyla kullanılmasına yönelik herhangi bir anlaşma ya da koordinasyon bulunmadığını bildirdi.
Bakanlık açıklamasında, hiçbir yabancı hükümete Libya’nın toprakları, hava sahası, karasuları veya askeri tesislerini başka bir ülkeye yönelik düşmanca operasyonlarda kullanma izni verilmediği vurgulandı.
Ukraynalı askeri personelin Libya’daki varlığı daha önce de gündeme gelmişti
Ukraynalı askeri personelin Libya’da bulunduğuna yönelik iddiaların, CNN’in son haberinden daha eskiye dayandığı belirtildi. İddiaların, Rusya’nın 4 Mart 2026’da Akdeniz’de Arktik Metagaz denizaltısının hasar görmesinin ardından Ukrayna’yı Libya topraklarını deniz insansız hava aracı saldırıları için kullanmakla suçlamasıyla gündeme geldiği aktarıldı.
Fransız yayın kuruluşu RFI ise nisan ayında, Kiev yönetiminin Libya’daki varlığını resmi olarak doğrulamamasına rağmen, 200’den fazla Ukraynalı askeri personel ve uzmanın ülkenin batısında, özellikle Misrata, Trablus ve Zawiya çevresinde faaliyet gösterdiğini öne sürdü.
RFI, Ukraynalı personelin Arktik Metagaz’a yönelik saldırıyla bağlantılı olduğunu da iddia etti. Yayın kuruluşu ayrıca, Aralık 2025’te Rusya’ya ait Qendil tankerine düzenlenen saldırıda kullanılan deniz insansız hava aracının Misrata çevresinden havalandığını bildirdi.
CNN’in eylül ayında yayımladığı haberde ise bir Ukraynalı insansız hava aracı operatörünün, Misrata’nın Rus gemilerine yönelik operasyonlarda kullanılan bir fırlatma noktası olduğunu doğrudan öne sürdüğü belirtildi.
Rusya, Libya’daki askeri varlığını güçlendiriyor
Söz konusu tartışma, Rusya’nın Libya’daki siyasi bölünmenin diğer tarafında geniş kapsamlı bir askeri varlık bulundurduğu bir dönemde yaşanıyor.
ABD Ulusal Jeo-uzamsal İstihbarat Ajansı’nın (NGA) Tearline projesi tarafından Haziran 2026’da yayımlanan değerlendirmede, Rusya’nın Afrika Kolordusu’na bağlı unsurların Libya’daki 6 hava üssünde konuşlandığı belirtildi. Bunlar arasında Al-Khadim, Al-Jufra, Tamanhint, Maaten al-Sarra, Al-Qardabiyah ve Brak al-Shati hava üsleri yer aldı.
Değerlendirmede incelenen uydu görüntülerinin, bazı hava üslerinde hangar, kışla, pist ve diğer askeri altyapıların inşa edildiğini veya mevcut yapıların yenilendiğini ortaya koyduğu aktarıldı.
Rusya’nın ayrıca Tobruk çevresindeki askeri tesislerin, özellikle hava üssü ve limanın kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalarla ilgilendiği belirtildi. Bu adımların Rusya’nın Akdeniz’deki lojistik imkanlarını güçlendirmenin yanı sıra Afrika’nın güneyindeki askeri faaliyetleriyle bağlantısını pekiştirebileceği değerlendirildi.
Libya’da siyasi ve askeri bölünmüşlük sürüyor
Libya’daki farklı bölgelerde bulunan yabancı askeri unsurlar, ülkedeki siyasi ve askeri ayrışmanın devam ettiğini ortaya koyuyor.
Başbakan Abdülhamid Dbeibah liderliğindeki Ulusal Birlik Hükümeti, Trablus ve Misrata’nın da aralarında bulunduğu ülkenin batısındaki geniş bir bölgeyi kontrol ediyor. Türkiye ise Trablus yönetiminin en önemli dış askeri ortaklarından biri konumunda bulunuyor.
Ülkenin doğusunda ise Temsilciler Meclisi’nin desteklediği ve Usame Hammad’ın başbakanlığını yaptığı rakip yönetim etkinliğini sürdürüyor. Doğu ve güney Libya’nın önemli bölümündeki askeri güç ise Halife Haftar liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’nun kontrolünde bulunuyor. Haftar güçleri, Moskova ile yakın askeri ve siyasi ilişkiler yürütüyor.
Rusya’nın Libya’daki askeri varlığının ağırlıklı olarak Haftar güçlerinin kontrolündeki veya nüfuz alanındaki bölgelerde yoğunlaştığı görülürken, Ukraynalı personelin bulunduğuna ilişkin iddialar ise Trablus yönetiminin kontrolündeki batı bölgelerine odaklanıyor.
Kaynak: Business Insider Africa
Diğer İçerikler