Lahey’den Hindistan’a Büyük Şok: İndus Batı Nehirleri Sularının Kullanımında Pakistan'ın Sınırsız Kullanım Hakkı Olduğuna Hükmedildi

Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi, Hindistan’ın İndus Suları Anlaşması’nı askıya almasına karşı Pakistan’ın başvurusu üzerine; Jhelum, Chenab ve İndus nehirleri üzerindeki “Batı Nehirleri” sularının Pakistan’ın sınırsız kullanımına açık olduğuna hükmetti. Pakistan, Hindistan’ı kararı derhal uygulamaya çağırdı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Hindistan’ın Mayıs ayında İndus Suları Anlaşması’nı (IWT) tek taraflı olarak askıya almasının ardından gerginlik tırmanırken, Pakistan görüşmeler ve diplomasi sürecinde önemli bir zafer kazandı.

Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi, 8 Ağustos 2025 tarihinde verdiği kararda, Jhelum, Chenab ve İndus nehirlerinden oluşan “Batı Nehirleri” sularının Pakistan tarafından sınırsız şekilde kullanılabileceğine hükmetti. Mahkemenin kararında ayrıca, Pakistan’ın teknik tasarım ve su depolama konularındaki haklılığına vurgu yapıldı ve bunun Hindistan’ın su depolama kapasitesine kısıt getirildiği aktarıldı.

Kararın ardından Pakistan Dışişleri Bakanlığı, Hindistan’dan anlaşmanın tam olarak uygulanmasına ve Daimi Tahkim Mahkemesi kararına sadık kalınmasına yönelik çağrıda bulundu.

Bu gelişmeler, Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilimli dönemin ardından diplomatik zeminde önemli bir kazanım olarak görülüyor. Mayıs ayında başlayan su krizi ve çatışma riski, uluslararası hukuk zemininde Pakistan’a önemli bir dayanak sağladı. Karar sonrası gelişmeler, iki ülke arasında yeni bir müzakere dönemi başlatabilir. Hindistan ve Pakistan arasındaki bu sorunun temelini ve hukuksal zemindeki yerini öğrenmek için Aslı Nur Çanakçı tarafından yazılan analizi inceleyebilirsiniz. Analizi okumak için tıklayınız: Pakistan- Hindistan Arasındaki Su Hukuku: İndus Suları Antlaşması

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA