Ortak Açıklama
12 ülkenin bugün yayımladığı ortak açıklamada, 20,5 milyon varili dizel olmak üzere 42,6 milyon varil petrolün 2027 yılı ocak ayı sonuna kadar stratejik rezervlerden piyasaya sürüleceği bildirildi. Açıklamaya Fransa, Almanya ve İtalya’nın yanı sıra Belçika, Danimarka, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz ve İsveç de katıldı. Açıklama, G7 ülkelerinin 100 milyon varil dizel ve ham petrolün piyasaya sürüleceğini duyurmasından birkaç hafta sonra geldi.
Jorgensen: Taahhütler Yeniden Teyit Edildi
Enerjiden sorumlu AB Komisyonu üyesi Dan Jorgensen, AB enerji bakanlarının İrlanda dönem başkanlığındaki ilk toplantısının ardından Lüksemburg’da İrlanda İklim, Enerji ve Çevre Bakanı Darragh O’Brien ve Denizcilikten Sorumlu Devlet Bakanı Timmy Dooley ile ortak basın toplantısı düzenledi. Jorgensen, kış mevsimi başlarken dizel piyasalarını mümkün olduğunca istikrara kavuşturmaya çalıştıklarını belirterek “Bugün, petrol stoklarının piyasaya sürülmesindeki son durum hakkında çok önemli bir görüşme yaptık. AB üyesi ülkeler, gelecek aylarda stratejik rezervlerden 42,6 milyon varilin hızlı bir şekilde piyasaya sürülmesine yönelik taahhütlerini yeniden teyit etti. Bunun yaklaşık yarısı dizel olacak” dedi.
Kriz ve Fiyat Beklentisi
Jorgensen, Orta Doğu’daki durum nedeniyle hem doğal gazda hem de petrol ürünlerinde çok yüksek fiyatlarla karşılaşılacağını söyledi. Doğrudan bir arz güvenliği sorunu beklemediklerini belirten Jorgensen, “Ancak faturasını ödemekte zorlanan vatandaşlar açısından bunun pek önemi olmayabilir. Gaz faturanızı ödeyemiyorsanız, piyasada ne kadar gaz bulunduğunun pek manası kalmaz” ifadesini kullandı. Basın toplantısında 15 Ocak’a kadar piyasaya sürülmesi planlanan 42,6 milyon varilin AB’nin yaklaşık 4 günlük tüketimine karşılık geldiği ve bunun fiyatları düşüreceği yönündeki beklentilerinin ne kadar ciddi olduğu soruldu. Jorgensen, etkileri Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) ile birlikte izleyeceklerini ve bunun yapılan tek şey olmadığını söyledi: “Ancak nihayetinde, dizel fiyatlarının yüksek olacağı bir kışa doğru ilerliyoruz. Bu, mevcut jeopolitik durumun bir sonucu.”
Rus Gazı Yasağı Sürüyor
Bazı ülkelerden Rus doğal gazına yönelik yasağın yeniden değerlendirilmesi çağrıları geldiği hatırlatılan Jorgensen, yasağın geçerliliğini koruduğunu belirtti. “Rus gazı satın almaya başlamak istemiyoruz” diyen Jorgensen, Rusya’yı enerji tedarikini bir şantaj aracı olarak kullanmakla suçladı.
Diğer İçerikler
ABD ve Rusya’ya Tepki Gösteren AB Ülkeleri Savaş Bitse de Kuzey Akım Enerji Hattı’nı ..
Türkiye Karşısında Ardı Ardına Hayal Kırıklığı Yaşayan Miçotakis, Yunan Halkını Yanlı..
Bedir Mutabakatı’nı Değerlendiren Hint Basını: "Bedir, Eşsiz Bir İslam Askeri Sanayi ..
İsrailli Komutan: Türkiye’den İzin Almadan Akdeniz’de Bir Kablo veya Boru Geçirmek Bi..
Karadeniz Seyrüsefer Güvenliği için Türkiye, Bulgaristan ve Romanya'dan Ortak Bildiri..
Trump’ın Temsilcisi Tom Barrack, Osmanlı İmparatorluğu Bir Güvenlik Garantörüydü ama ..