İran Savaşında Barış Umutları Küresel Piyasalara Pozitif Yansıyor

Trump’ın açıklamaları ve boğazda gemi trafiğinin artabileceği düşünceleriyle petrol fiyatları üzerindeki baskı azaldı. Dün yüzde 2,5 değer kaybıyla 92,5 dolardan günü tamamlayan Brent petrolün varili, yeni işlem gününde de düşüş eğilimini sürdürerek 92,3 dolardan alıcı buluyor.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

ABD ile İran arasındaki müzakere süreci yatırımcı fiyatlamalarında belirleyici olmaya devam ediyor.

Görüşmelerden çıkan her haber piyasalarda yön tayin edici nitelikte kabul edilirken, ABD Başkanı Donald Trump'ın 2 gün içinde Pakistan'da yeni bir görüşmenin yapılabileceğini söylemesi, tarafların müzakereci tutumunun sürdüğünü gösterdi.

Trump'ın savaşa ilişkin verdiği bir röportajda da "(Savaş) Sanırım bitmeye çok yakın." ifadesini kullanması söz konusu iyimserliği artırdı.

Söz konusu gelişmeler ve boğazda gemi trafiğinin artabileceği düşünceleriyle petrol fiyatları üzerindeki baskı azaldı. Dün yüzde 2,5 değer kaybıyla 92,5 dolardan günü tamamlayan Brent petrolün varili, yeni işlem gününde de düşüş eğilimini sürdürerek 92,3 dolardan alıcı buluyor.

İki ülkenin kısa sürede bir anlaşma sağlayabileceğine dair beklentiler ve petrol arzına yönelik endişelerin bir miktar giderilmesi, piyasalarda risk iştahını besleyen temel unsurlar olarak öne çıktı.

Yatırımcıların artan iştahıyla New York borsası rekor seviyelere yakın kapanış gerçekleştirirken, savaşın ilk bir ayında 14 trilyon dolar azalan küresel borsaların toplam piyasa değeri bu kayıpların büyük bölümünü telafi etti.

Avrupa borsalarında dün pozitif seyrederken, ABD ile İran arasındaki müzakere sürecinin bir anlaşmayla sonuçlanabileceğine yönelik beklentileri bölgede piyasalarında olumlu karşılandı. Avro Bölgesinde bugün şubat ayı sanayi üretimi verileri takip edilecek.

ABD-İran arasındaki diplomatik görüşmelerin devam edeceğine dair işaretlerin piyasaları sakinleştirmesi, Asya tarafından da hissediliyor.

Bölgede risk iştahı yüksek seyrederken, Hürmüz Boğazı'ndan tanker geçişlerinin önümüzdeki dönemde artabileceği ve enerji tedarikinin sağlıklı formuna dönebileceği bekleniyor.

Analistler, yatırımcıların olumlu gelişmeleri fiyatlama konusunda istekli olmasının da mevcut görünümde etkili olduğunu belirterek, riskli varlıklardaki fiyat hareketlerinin, piyasaların Orta Doğu çatışmasının acil etkisini göz ardı etmeye istekli olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,02 değer kazanarak 14.202,24 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı şubat vadeli kontrat ise dün akşam seansında normal seans kapanışına göre yüzde 0,14 yükseldi.

Dolar/TL, dün günü 44,7250'den tamamlarken, bugün bankalararası piyasanın açılışında önceki kapanışın hemen üzerinde 44,7340'tan işlem görüyor.

 

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA