Pervin Buldan ve avukat Özgür Erol'dan oluşan DEM Parti heyeti, fesih kararı sonrasında 18 Mayıs Pazar günü İmralı'ya giderek Abdullah Öcalan'la beşinci görüşmeyi yaptı.
Aynı gün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bundan sonraki yol haritasına ilişkin tüm siyasi partilerin katılımıyla mecliste bir komisyon kurulmasını önerdi.
DEM Parti eş genel başkanları da "sürece katkılarını" istemek için muhalefet partileri ziyaretlerine başladı.
DEM Parti kaynaklarından verdiği bilgiye göre Öcalan, örgütün fesih süreciyle ilgili gelişmeleri olumlu bulduğunu, silah bırakma için özel bir takvim belirtmediğini aktardı.
Ancak "sürecin hassasiyeti ve sabotaja uğramaması açısından daha önce de dile getirdiği gibi en kısa sürede sonuçlanmasını istiyor" görüşünü dile getirdiler.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: bütün siyasi partiler hep beraber sürece omuz vereceğiz
Bahçeli'nin önerisine TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'tan destek geldi.
Kurtulmuş, bir televizyon programında sürecin planlandığı gibi gittiğini, sırada örgütün silahları teslim etmesinin olduğunu söyledi:
"Bu teslim gerçekleştikten sonra zaten meselenin konuşulacağı yer hem siyaset olarak hem yasal zeminin hazırlanması bakımından TBMM'dir.
"TBMM'de de bütün siyasi partiler hep beraber sürece omuz vereceğiz. Komisyonun nasıl olacağı konuşulur."
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Koçyiğit: Barışın toplumsallaşmasında rol oynayacak bir komisyon önerisini olumlu buluruz
DEM Parti de mecliste bir komisyon kurulmasını öneriyor.
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Koçyiğit, komisyonun üye sayısı ve çalışma usulünün mecliste tartışılabileceğini, ancak Bahçeli'nin komisyon önerisi ve bütün siyasi partileri "asli özne" olarak tarif etmesinin "önemli ve kıymetli" olduğunu söyledi.
Koçyiğit, "Biz de komisyon yapısını kendi içimizde tartışıyoruz. Ama bu süreci ilerletmek ve olabilecek en geniş zeminde ivedilikle sonuç alınabilecek, barışın toplumsallaşmasında rol oynayacak bir komisyon önerisini olumlu buluruz" dedi.
CHP: Nitelikli çoğunluk aranmalı
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "hiç kimsenin dışlanmadığı" bir komisyon kurulmasını önermişti.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın da sürecin meclis gündemine taşınmasının partisinin önerisi olduğunu anımsattı.
Günaydın, "Ancak hangi parti, ne kadar üye verecek, oylama şekli ne olacak? Bunlar hep birlikte karar verilmesi gereken şeylerdir" dedi.
Günaydın, Bahçeli'nin "komisyonun salt çoğunlukla karar alması" önerisine karşı çıktı.
Günaydın, siyasi partilerin temsiliyetleri oranında komisyonda yer alabileceğini ancak kararların "nitelikli çoğunlukla" alınması gerektiğini belirtti.
Kaynak: BBC
Diğer İçerikler