ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret politikalarıyla Brent petrol 20 Ocak'tan bu yana 17 dolardan fazla değer kaybetti. Brent petrolün varil fiyatı dün ise ABD ile Çin'in karşılıklı vergi restleşmelerinin sonucunda 58,60 dolara kadar gerileyerek, Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyesini gördü. ABD ham petrol fiyatı da 56 doları test ederek, Şubat 2021'den bu yana en dip seviyeye indi.
Yenişafak’ın aktardığına göre, Norveç merkezli bağımsız araştırma kuruluşu Rystad Energy'nin Kıdemli Başkan Yardımcısı Jorge Leon, yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarında aşağı yönlü hareketlerin gözlemlenebileceğini belirtti. Leon, ABD’nin ticaret ortaklarının misilleme önlemlerini değerlendirdiğini ifade ederek, "İlerleyen günlerde petrol fiyatlarının dalgalı seyretmesi bekleniyor çünkü gümrük tarifeleri yürürlüğe girerken ABD'nin ticaret ortakları misilleme önlemlerini değerlendiriyor" dedi.
Uzmanlara göre, küresel ekonomik büyüme beklentilerinin zayıflaması, petrol talebinde düşüş öngörülerini güçlendiriyor. Trump’ın 9 Nisan’da yürürlüğe girmesi beklenen tarifeler kapsamında, Çin’den ithal edilen ürünlere yüzde 54’e varan ek vergi getireceğini açıklaması, piyasaları daha da tedirgin etti.
OPEC+ Arzı Artırıyor, Talep Daralıyor
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve bazı OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, 3 Nisan’da yaptığı açıklamada, günlük 2,2 milyon varillik gönüllü üretim kesintisinin mayıs itibarıyla kademeli olarak sona ereceğini ve günlük 411 bin varil üretim artışı yapılacağını duyurdu.
Arzın artmasına karşın talepte beklenen toparlanmanın gerçekleşmemesi, piyasada arz fazlası endişelerini derinleştirdi. Uzmanlar, hem Trump’ın tarifeleri hem de OPEC+ üretim politikalarının petrol fiyatlarını baskıladığını belirterek, Brent petrolün yakın zamanda yeniden 80 dolar seviyesine dönmesinin zor olduğunu ifade etti.