Türkiye'nin iddialı enerji altyapısı hedefleri
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin enerji yatırımları için önemli planlarını açıkladı. Ülkenin elektrik altyapısına odaklandığını vurgulayan Bayraktar, "2035 yılına kadar, özellikle iletim alanında 30 milyar dolarlık bir yatırımla Türkiye'yi doğudan batıya ve kuzeyden güneye elektrik hatlarıyla donatmayı hedefliyoruz. Aslında, yeni elektrik otoyolları hedefliyoruz. Ayrıca komşu ülkelerle elektrik bağlantılarını güçlendirmek ve elektrik üretimlerinin Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırma konusunda da çalışmalar yürütüyoruz." dedi.
Bayraktar, 9. OPEC Uluslararası Semineri'ne katılmak üzere Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Türkiye’nin enerji politikalarına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
OPEC semineri Türkiye'nin artan rolünü vurguladı
OPEC seminerlerinin dünyanın önde gelen petrol ihracatçılarını bir araya getirmedeki önemine dikkat çeken Bayraktar, Türkiye'nin etkinliğe davet edilmesinin petrol ve doğal gaz alanında yaptığı çalışmalardaki başarılarını yansıttığını vurguladı. Türkiye'nin hem yurt içinde hem de yurt dışında petrol ve doğal gaz aramacılığında üstlendiği aktif rolün altını çizen Bayraktar, "Türkiye, petrol ve doğal gaz aramacılığındaki proaktif çalışmalarıyla burada önemli bir ilgi görüyor." dedi. Türkiye'nin kendi mühendisleri ve gemileriyle yaptığı çalışmalara dikkat çeken Bayraktar, Karadeniz'de gaz keşfi, Gabar'da günlük 80 bin varil petrol üretimi ve Diyarbakır'da yeni petrol keşiflerine dikkat çekti. Bu gelişmelerin Türkiye'yi enerji sektöründe önemli bir oyuncu konumuna getireceğine inandığını ifade etti.
Yurt içi ve yurt dışı çabalarla bağımlılığı azaltmak
Bayraktar, Türkiye'nin 2 milyon varil petrol ve doğal gaza eşdeğer enerji ihtiyacını yurt içi üretim ve uluslararası iş birlikleriyle karşılama hedefinin altını çizdi. "Nihai hedefimiz Türkiye'yi bu alanda dışa bağımlılıktan kurtarmak. Bunu Türkiye içinde üretim, yurt dışında ise iş birlikleri ve üretimlerle başarmayı planlıyoruz." dedi. Türkiye'nin tüm gaz ve petrol ihtiyacını yurt içinde karşılamanın mümkün olmayabileceğini kabul eden Bayraktar, "Biz mutlaka yakın coğrafyamızda, Afrika’da farklı ülkelerde ortaklıklar yoluyla kendi kabiliyetlerimizi kullanarak orada da üretimler yapmayı planlıyoruz." diye ekledi.
Uluslararası iş birlikleri ve altyapı yatırımları
Bayraktar, yurt dışında devam eden projelere değinerek, "Irak Basra'da üç sahada ve Kuzey Irak'ta üç sahada ortaklığımız var. Azerbaycan'da hem petrol hem de doğal gazda iş birliklerimiz var. Çok kısa süre önce yeni bir sahada SOCAR ve bp ile ortaklık yaptık." dedi. OPEC'i iş birliğini teşvik eden bir platform olarak tanımlayan Bayraktar, Türkiye'nin özellikle altyapı ve bağlantıya yaptığı önemli yatırımlara dikkat çekti. Türkiye'nin petrol boru hatlarına, gazlaştırma tesislerine ve komşularıyla elektrik, doğal gaz ve petrolde yakın iş birliğine yatırım yaptığını ve ufukta yeni projeler potansiyeli olduğunu vurguladı. Irak-Türkiye boru hattıyla ilgili olarak Bayraktar, "Irak-Türkiye boru hattının tam kapasitede çalışmasını sağlamak için çalışıyoruz." dedi.
Türkiye'nin bölgesel enerji güvenliğindeki rolü
Bayraktar, Türkiye'nin hem kendi enerji arzını güvence altına alma hem de bölgesel enerji güvenliğine katkıda bulunma konusunda çifte bir role sahip olduğunu vurguladı. "Türkiye, bu yatırımları yaparak sadece kendi arz güvenliğini sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda bölgesel arz güvenliğine de katkıda bulunuyor. Bu bağlamda Türkiye, Avrupa'nın doğal gaz arz güvenliğinde önemli bir rol oynuyor." değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'nin gazlaştırma terminallerinin, sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) Avrupa'ya ulaştırılmasında hayati bir rol oynadığını belirten Bayraktar, "Türkiye, aldığı büyük miktardaki gazın kullanılmayan kısmını ihraç edebilir hale geldi." diye ekledi.
Suriye'nin enerji ihtiyacına destek
Suriye'de hayatın normale dönmesi ve enerji ihtiyacının karşılanması çalışmalarını ele alan Bayraktar, "Doğalgaz boru hattının Suriye sistemine bağlantısını çok kısa sürede tamamladık. Sınırdaki mayın tarlası, Silahlı Kuvvetlerimiz ve Milli Savunma Bakanlığı koordinasyonunda temizlendi ve bağlantıyı sağladık. Artık Suriye'ye gaz vermeye başlamamız an meselesi." dedi.
Elektrik otoyolları ve bölgesel enerji ticareti
Türkiye'nin iddialı elektrik altyapısı hedeflerini yineleyen Bayraktar, "2035 yılına kadar özellikle iletim alanında 30 milyar dolarlık yatırımla Türkiye'yi doğudan batıya, kuzeyden güneye elektrik hatlarıyla donatmayı hedefliyoruz. Aslında yeni elektrik otoyolları hedefliyoruz." dedi. Türkiye'nin komşu ülkelerle elektrik bağlantılarını güçlendirmek ve bu ülkelerin elektrik üretiminin Türkiye üzerinden Avrupa'ya transferini kolaylaştırmak için çalıştığını da sözlerine ekleyen Bayraktar, "Elektrik, petrol ve doğal gazdaki tüm bu çabalarıyla Türkiye, önemli bir pazar ve tüketici olmanın yanı sıra, coğrafi konumu ve güçlü altyapısı sayesinde bölgesinde elektrik, enerji, petrol ve doğal gaz ticaretinde önemli bir merkez haline geliyor." diye ekledi.