Macaristan’ın Vetosu Avrupa Birliği’ni Kilitledi

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Ukrayna’ya yönelik 90 milyar euroluk kredi paketini veto etmesi, AB içinde ciddi bir krize yol açarken, Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa’nın liderliği de sınanıyor.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Avrupa Birliği (AB), Macaristan’ın Ukrayna’ya sağlanması planlanan 90 milyar euroluk kredi paketini veto etmesiyle ciddi bir siyasi tıkanmayla karşı karşıya kaldı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın son aşamada aldığı bu karar, Birlik içinde gerilimi artırdı.

Söz konusu veto, Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa için de önemli bir sınav olarak değerlendiriliyor. Göreve 2024 sonunda gelen Costa’nın temel rolü üye ülkeler arasında uzlaşı sağlamak olurken, Orban’ın hamlesi bu dengeyi doğrudan sarstı.

AB liderleri, daha önce üzerinde uzlaşı sağlanan kredi paketinin bloke edilmesine sert tepki gösterdi. Costa, zirve sonrası yaptığı açıklamada “Hiç kimse AB Konseyi’ne şantaj yapamaz” diyerek Macaristan’ın tutumunu açık şekilde eleştirdi.

Orban’ın Aralık ayında söz konusu krediye belirli koşullar altında onay verdiği, ancak süreç ilerledikçe geri adım attığı belirtiliyor. Bu durumun, AB içinde güven krizine yol açtığı ifade ediliyor.

Öte yandan, AB Konseyi Başkanlığı görevinin yürütme yetkisi bulunmayan ve daha çok uzlaşıya dayalı bir yapı olduğu hatırlatılırken, mevcut krizin Costa’nın liderlik kapasitesini test eden en ciddi gelişmelerden biri olduğu vurgulanıyor.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA