Avrupa, ABD Ekseninden Hızla Uzaklaşıyor: Fransa ve İngiltere, Nükleer Anlaşmanın Ardından Uydu Ortaklığı Kuruyor

İngiltere Bilim ve Teknoloji Bakanı Peter Kyle yaptığı açıklamada, “Düşmanlarımız bize zarar vermek için uzay teknolojilerini giderek daha fazla kullanırken, dayanıklı uydu bağlantısı kıtamızın ulusal güvenliği için vazgeçilmez hale geldi.” dedi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

İngiltere ve Fransa, SpaceX’in Starlink ağına karşı en ciddi Avrupa alternatifini oluşturma hedefiyle toplam 1,5 milyar euroluk yatırım kararı aldı. Bu hamle, Avrupa'nın stratejik uzay iletişimi kabiliyetlerini güçlendirme yönündeki en somut adımlardan biri olarak görülüyor.

İngiltere ve Fransa’dan Stratejik Yatırım

Eutelsat tarafından yapılan açıklamaya göre, İngiltere hükümeti şirkete 163,3 milyon euro (yaklaşık 191 milyon dolar) yatırım yapacak. Bu destek, Fransa’nın Haziran ayında açıkladığı 750 milyon euroluk katkıyla birleşerek şirketin yeniden sermayelendirme tutarını 1,5 milyar euroya taşıyacak.

Fransa bu yatırım ile Eutelsat’ın en büyük hissedarı olmaya hazırlanırken, İngiltere de %10,89’luk payıyla şirketteki güçlü konumunu koruyacak.

“Ulusal Güvenlik İçin Uydu Bağlantısı Vazgeçilmez”

İngiltere Bilim ve Teknoloji Bakanı Peter Kyle, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Düşmanlarımız bize zarar vermek için uzay teknolojilerini giderek daha fazla kullanırken, dayanıklı uydu bağlantısı kıtamızın ulusal güvenliği için vazgeçilmez hale geldi.”

Starlink’e Karşı Güçlü Alternatif

Fransa’nın mali desteği ve yatırımcı ilgisiyle birlikte Eutelsat hisseleri yıl başından bu yana %64 değer kazandı. Halihazırda 34 jeostatik uyduya ve 600’den fazla alçak yörünge uydusuna sahip olan şirket, bu sayede Starlink’ten sonra dünyanın en büyük ikinci uydu filosuna sahip konuma ulaştı.

İngiltere ve Fransa Nükleer İş Birliği Anlaşması da İmzalamıştı

İngiltere ve Fransa, Avrupa'nın güvenliğini güçlendirmek amacıyla tarihi bir adım atarak nükleer caydırıcılık kapasitelerini koordine etme kararı aldı. Başbakan Keir Starmer ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Londra'da gerçekleştirdiği zirvede, iki ülkenin nükleer güçlerini ortak bir strateji çerçevesinde birleştirme yönünde mutabakata varıldı.

İngiltere ve Fransa, 1995'teki Chequers Deklarasyonu'na atıfta bulunarak, "Bir ülkenin hayati çıkarlarına yönelik bir tehdit, diğerinin çıkarlarını da tehdit eder." ilkesini yeniden teyit etti. Bu bağlamda, iki ülke arasında nükleer caydırıcılığın koordinasyonu sağlanacak ve gerektiğinde ortak bir yanıt verilecektir.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA