Japonya Başbakanı: "Yunanistan’dan Daha Kötü Durumdayız"

Japonya Başbakanı İşiba Şigeru, yaptığı açıklamada, Japonya'nın mali durumunun Yunanistan’dan bile kötü olduğunu belirtti. Başbakan, vergi indirimi çağrılarına karşı çıkarak, borçlanma maliyetlerinin arttığı bu dönemde tahvil yoluyla finansmanın uygun olmadığını vurguladı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

"Vergi İndirimi Doğru Bir Yol Değil"

ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikalarının etkisiyle Japon ekonomisinin son bir yılda ilk kez ve beklenenden hızlı bir şekilde daraldığı yönündeki verilerin ardından konuşan İşiba, özellikle tüketim vergisinde indirime gidilmesi yönündeki muhalefet baskılarına karşı çıktı. Vergi gelirlerinde artış görülmesine rağmen sosyal refah harcamalarının da yükseldiğini hatırlatan İşiba, bütçedeki açığın giderek büyüdüğünü söyledi.

“Mali Durumumuz Yunanistan’dan Daha Kötü”

Parlamentoda yaptığı açıklamada "Ülkemizin mali durumu kuşkusuz son derece kötü, Yunanistan'ınkinden daha kötü" diyen Başbakan, faiz oranlarının pozitife döndüğü bir dönemde Japonya’nın halihazırda yüksek olan borç yükünü daha maliyetli bir şekilde finanse etmek zorunda kalabileceği uyarısında bulundu.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) verilerine göre Japonya’nın genel devlet borcunun GSYİH’ye oranı 2025 itibarıyla yüzde 234,9’a ulaşacak. Bu oran, aynı dönemde Yunanistan için yüzde 142,2 olarak öngörülüyor.

“Krizi Atlatabildik, Ancak Tehlike Sürüyor”

Her ne kadar Japonya, 2009’daki Yunanistan benzeri bir mali krizden yerli yatırımcıların devlet tahvillerine olan güçlü ilgisi sayesinde kaçınabilmiş olsa da, hükümet yetkilileri mali disiplinden sapılmaması konusunda uyarılarını sürdürüyor.

Maliye Bakanı Katsunobu Kato da parlamentoda yaptığı açıklamada, Japonya'nın şu an için borç ihracı yoluyla fon bulmakta zorlanmadığını, ancak mali disiplinin zedelenmesi durumunda faiz oranlarında keskin artışlar, Japon yeninde değer kaybı ve aşırı enflasyon gibi ciddi risklerle karşılaşılabileceğini söyledi.

Trump’ın Politikaları Etkili Oldu

GSYH’deki yüzde 0,7’lik daralmanın, beklentilerin üzerinde gerçekleştiği belirtilirken, durgun özel tüketim ve düşen ihracatın bu tabloda etkili olduğu kaydedildi.

Özellikle ABD'nin Japonya dâhil birçok ülkeye yönelik ithalat vergilerini artırması ve otomobil, çelik ile alüminyum sektörlerine yüzde 25’e varan ek vergiler getirmesi, ihracata dayalı Japon ekonomisini derinden etkiledi.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA