İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Çin'in başkenti Pekin'e stratejik bir ziyaret gerçekleştirdi.
Arakçi'nin bu ziyareti, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi arasında 14-15 Mayıs tarihlerinde Pekin'de yapılması planlanan zirvenin sadece bir hafta öncesine denk geliyor.
Pekin'deki temasları kapsamında Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile bir araya gelen Arakçi, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel krizleri masaya yatırdı. ISNA haber ajansının aktardığı bilgilere göre Arakçi, Çin'in ABD ve İsrail eksenli politikalara karşı duruşunu takdirle karşıladıklarını belirterek Pekin'i İran'ın yakın dostu olarak tanımladı ve mevcut şartlar altında ikili iş birliğinin daha da güçleneceğinin altını çizdi.
Çatışmaların sona ermesi adına yürütülen arabuluculuk faaliyetlerine değinen Arakçi, "Biz sadece adil ve kapsamlı bir anlaşmayı kabul ediyoruz. Bize karşı başlatılan savaş, açık bir saldırganlık eylemi ve uluslararası hukukun net bir ihlalidir. Müzakerelerde meşru haklarımızı ve çıkarlarımızı korumak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız." ifadelerini kullandı.
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ise ABD ile İsrail'in İran'a yönelik yürüttüğü savaşın gayrimeşru ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu savunarak tam ve kalıcı bir ateşkes çağrısında bulundu. Vang Yi, mevcut kritik duruma ilişkin olarak, "Gerilimleri azaltma çabalarımızı sürdürmeye hazırız. Tam bir ateşkesin sağlanması gerekli ve kaçınılmazdır. Bölge kritik bir dönüm noktasından geçiyor ve iki taraf arasında doğrudan görüşmeler şart." değerlendirmesini yaptı.
Arakçi'nin ziyareti öncesinde ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Pekin yönetiminin Tahran üzerindeki nüfuzunu kullanarak Hürmüz Boğazı'ndaki baskının kaldırılmasına önayak olması gerektiğini savunmuştu.
Kaynak: Yenişafak
Diğer İçerikler