Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, ABD'nin uzun vadeli kredi notunu en yüksek seviye olan "Aaa"dan bir basamak aşağıya "Aa1"e düşürdü. Not görünümü ise "negatif"ten "durağan"a çevrildi. Moody’s’in kararının gerekçesi olarak, son on yılda hızla artan kamu borcu ve faiz yükü gösterildi.
Bu kararla birlikte Moody's, ABD'nin kredi notunu Aaa seviyesinde tutan son büyük kredi kuruluşu olma özelliğini de kaybetmiş oldu. Daha önce Standard & Poor’s 2011’de, Fitch ise 2023’te ABD’nin notunu düşürmüştü.
ABD yönetimi ve Kongre'nin büyük bütçe açıklarını ve artan faiz maliyetlerini kontrol altına alacak kalıcı ve etkili önlemler üzerinde uzlaşmaya varamamasının not indiriminin temel nedeni olduğu vurgulandı.
Mali Disiplinde Belirsizlik ve Gelecek Kaygısı
Kredi kuruluşuna göre, mevcut bütçe önerileri ne zorunlu harcamalarda ne de kamu açıklarında uzun vadeli bir azalma sağlayabilecek güçte. Vergi gelirlerinin sabit kalması ve kamu harcamalarının artması nedeniyle ABD’nin mali performansının hem geçmişine hem de diğer yüksek notlu ülkelere kıyasla kötüleşeceği öngörülüyor.
Moody's, 2024’te Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 6,4’üne denk gelen federal bütçe açığının 2035’te yüzde 9’a yükseleceğini, borç yükünün ise GSYH’nin yüzde 98’inden yüzde 134’üne çıkacağını tahmin ediyor. Aynı dönemde, faiz giderleri dahil olmak üzere zorunlu harcamaların toplam harcamalar içindeki payının yüzde 78’e ulaşması bekleniyor.
Ekonomik Güçlere Temkinli Övgü
Kredi notu düşürülse de Moody’s, ABD ekonomisinin büyüklüğü, esnekliği ve doların küresel rezerv para birimi olarak rolü gibi "istisnai kredi güçlerini" koruduğunu belirtti. Ayrıca, bağımsız para politikası yürüten ABD Merkez Bankası’nın (Fed) etkili politika geçmişine olan güvenin sürdüğü ifade edildi. Kuruluş, yüksek gümrük tarifeleri gibi dış etkilere rağmen, ABD'nin uzun vadeli büyüme potansiyelinde ciddi bir zayıflama beklemediğini de bildirdi.