Yunan Savunma Bakanı Dendias Türkiye’nin Başarılarını Kabul Etti, ABD’ye “Türkiye mi Yoksa İsrail mi?” Seçimi Çağrısı Yaptı

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Washington’da düzenlenen Delphi Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada Türkiye’nin bölgesel dış politikadaki “başarılarını” kabul ettiğini belirterek, ABD’ye “Türkiye ile mi yoksa İsrail ile mi daha yakın çıkar ortaklığı yapacağını belirlemesi gerektiğini” söyledi. Dendias’ın bu çağrısı, Yunanistan’ın bölgesel güvenlik algısı açısından dikkat çekti.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen Delphi Ekonomi Forumu’nda Türkiye’nin dış politikadaki son yıllardaki etkisine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Panelde moderatörün Türkiye’nin Suriye, Lübnan, Gazze ve Afrika Boynuzu’ndaki diplomatik ve stratejik başarılardan söz etmesi üzerine Dendias, Türkiye’nin bu alanlardaki “başarılarını” kabul ettiğini ifade etti.

Dendias, konuşmasında Türkiye’nin Libya, Sahra altı Afrika ve Güney Kafkasya’da da belirgin bir varlık gösterdiğine dikkat çekti ve “Türkiye’nin son yıllarda son derece başarılı olduğunu” söyledi.

Ancak Yunan bakan, Türkiye’nin yükselen etkisini değerlendirirken, ABD’nin bölgesel politikalarını planlarken kritik bir seçimle karşı karşıya olduğunu savundu. Dendias, “Amerikalılar ne tür bir Doğu Akdeniz ve Orta Doğu görmek istediklerini düşünmeli; kendi çıkarlarına göre 10–20 yıl sonrası için bir resim çizmeliler. Sonra Ankara’ya aynı soruyu sormalılar,” diyerek ABD’ye Türkiye ile mi yoksa İsrail ile mi stratejik çıkarlarının daha uyumlu olduğunu belirlemesi çağrısı yaptı.

Dendias, bu değerlendirmesinde ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki kişisel ilişkiye de değinerek, Trump’ın Türkiye’yi Batı değerleri ve çıkarlarına daha fazla yakınlaştırması gerektiğini savundu.

Yine aynı konuşmada Dendias, Türkiye’nin “Mavi Vatan” doktrininden vazgeçmesi gerektiğini öne sürerken, Türkiye ile Yunanistan arasındaki deniz yetki alanları ve egemenlik meselelerine dair kritik tartışmaların sürdüğünü de ima etti.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA