ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, dün Ankara’ya geldi. Havaalanında açıklama yapan Barrack, kendisi için bugünün çok önemli bir gün olduğunu belirterek, “Özellikle atalarımın geldiği bu diyarların yankısını hissediyorum. İki ülke arasındaki etkileşim, umut ve yakınlığı paylaşmak çok önemli.” ifadelerini kullandı.
Barrack sözlerini şöyle sürdürdü:
“Barış ve refah dolu bu diyarların DNA’sını paylaşmaktan dolayı büyük memnuniyet duyduğumu paylaşmak istiyorum. Bizim için son derece önemli olan bu bölgede ABD Başkanı Trump’ın güçlü bir mesajını paylaşmak istiyorum. Kendisinin amacı ve arzusu, Türkiye ile ABD arasındaki ittifakı hak ettiği seviyeye taşımaktır. İyi ilişkimiz var ama bu harika bir ilişki olmalı. Başkan’ın hedefi bu noktada halklar ve liderler yoluyla ülkelerimiz arasındaki barış ve istikrarı çok daha yukarı bir seviyeye taşımak ve ivme kazandırmaktır. Bu anlamda Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri ve dünyayı daha iyi bir noktaya getirmeyi hedefliyoruz. Bu noktada umutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Bu çerçevede bu görevi devralmaktan dolayı büyük ayrıcalık duyduğumu ifade etmek istiyorum.”
ABD'nin California eyaletinde doğup büyüyen 77 yaşındaki Tom Barrack, lisans eğitimini Güney California Üniversitesi'nde, hukuk eğitimini de San Diego Üniversitesi'nde tamamladı.
Lübnan'ın Zahle kentinden 1900 yılında ABD'ye göç eden Lübnanlı Hristiyan göçmen bir ailenin torunu olan Barrack, babasının bakkal, annesinin sekreter olduğu Los Angeles'taki Culver City'de büyüdü.
Öğrencilik yıllarında rugby takımına girerek sporla ilgilenen Barrack, avukat olarak Suudi Arabistan'da çalıştı. 1980'lerde ABD'nin 40'ıncı Başkanı Ronald Reagan yönetiminde İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olarak görev yaptı.
Thomas Barrack, Trump ile yakın ilişkisi ve gayrimenkul sektöründeki başarılarıyla dikkat çekiyor.
ABD Senatosu'nda, 30 Nisan'da yapılan oylamada, 36 “hayır” oyuna karşı 60 “evet” oyu alan Barrack, ABD'nin Ankara Büyükelçisi olarak onay aldı.
Barrack’ın gelişiyle birlikte, Ankara ile Washington arasındaki temasların özellikle savunma, enerji ve ekonomik iş birliği gibi alanlarda hız kazanması bekleniyor. Diplomasi geçmişi sınırlı olsa da iş dünyasındaki tecrübesi, yeni dönemde daha pragmatik bir büyükelçilik süreci yaşanacağına işaret ediyor.