Yunanistan ile İsrail arasında savunma alanında yakınlaşma artarken, Atina’nın Türkiye’ye karşı hava savunma kapasitesini önemli ölçüde güçlendirmek için İsrail yapımı sistemlere yöneldiği bildiriliyor. Bu adım özellikle “Aşil Kalkanı” (Achilles Shield) projesi kapsamında gerçekleşiyor.
Yunanistan, İsrail ile yeniden başlattığı görüşmelerde, eski hava savunma sistemlerini yenileme niyetinde. OSA-AK ve TOR-M1 sistemlerinin yerine İsrail yapımı SPYDER, orta menzilde Barak MX, uzun menzilde ise “Davud Sapanı” (David’s Sling) sistemleri teklif ediliyor.
Bu savunma hamlesi, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki askeri ve savunma etkinliğine karşı bir dengeleme stratejisi olarak yorumlanıyor.
Görüşmeler, “Aşil Kalkanı” projesinin yeniden canlandırılması bağlamında yürütülüyor. Yunanistan Savunma Bakanlığı’nın planı, özellikle Trakya ve Ege adaları gibi Türkiye’ye yakın noktalarda hava savunmasını güçlendirmek yönünde.
Anlaşmanın mali boyutu da dikkat çekici: İsrail’den alınacak sistemler için yaklaşık 3 milyar euro tutarında bir bütçe öngörülüyor.
Savunma iş birliği sadece sistem tedarikiyle sınırlı kalmıyor; Yunanistan ve İsrail, ortak tatbikatlarla da stratejik bağlarını güçlendiriyor.
Diğer İçerikler
Bakan Fidan İslamabad’da: Türkiye-Mısır-Pakistan-Suudi Arabistan Dörtlü Zirvesi Gerçe..
İran’dan Trump’a Sert Uyarı: “Kara Harekâtı Olursa Amerikan Askerleri Köpekbalıkların..
Türkiye ve Azerbaycan Medyada Güçlerini Birleştiriyor: Ortak Çalışma Komisyonu ve Dai..
ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörlüğü Görevinden İstifa Eden Kent’ten El K..