Tataristan’ın Başkenti Kazan’da “Rusya – İslam Dünyası: Kazan Forumu 2025” Düzenleniyor

Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov: ‘’Bugün bu platform giderek daha fazla ilgi görüyor ve gerçekten de Rusya ile Müslüman ülkeleri birbirine yaklaştırıyor.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Tataristan’ın başkenti Kazan, bu yıl 14-18 Mayıs tarihleri arasında 16’ncısı düzenlenen “Rusya – İslam Dünyası: Kazan Forumu 2025” Uluslararası Ekonomik Forumu’na ev sahipliği yapıyor.

Forum, Rusya ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler arasında ticari, ekonomik, bilimsel, teknik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesine yönelik en kapsamlı platform olma niteliğini taşıyor. 2023’te Rusya Devlet Başkanı’nın kararnamesiyle federal statüye kavuşan forum, bu yıl “Dijitalleşme: Yeni Gerçeklik ve İş Birliğini Artırmak İçin Ek Fırsatlar” temasını işliyor.

Tataristan Cumhurbaşkanı ve “Rusya – İslam Dünyası” Stratejik Vizyon Grubu Başkanı Rüstem Minnihanov kongre hakkında “Bugün bu platform giderek daha fazla ilgi görüyor ve gerçekten de Rusya ile Müslüman ülkeleri birbirine yaklaştırıyor. Geçtiğimiz yıl İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ülkeleriyle olan ticaret hacmimiz %30 arttı. Bu yıl da Kazan Forumu kapsamında İslam dünyasıyla uyum süreci devam edecek. Ticaret ve yatırımdan spora ve turizme kadar birçok alanda ortak çıkarlarımız olduğuna inanıyorum,” ifadelerini kullandı.

Üst Düzey Katılım

Tataristan Yatırım Kalkınma Ajansı Başkanı Talia Minullina, bu yıl KazanForum’a ilk kez 103 farklı ülkeden katılımcı kaydı yapıldığını belirtti. Minullina, forum kapsamında farklı formatlarda yaklaçşk 200 etkinliğin gerçekleştirileceğini ifade etti.

Tataristan Yatırım Geliştirme Ajansı Başkanı Talia Minullina’ya göre, foruma en geniş katılımın Malezya, Türkiye, Afganistan, Türkmenistan, Nijerya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Senegal ve İran’dan olması bekleniyor. Rusya Federasyonu’nu forumda Başbakan Yardımcıları Alexey Overchuk, Vitaly Savelyev ve Marat Khusnullin’in yanı sıra federal kültür, inşaat ve ekonomik kalkınma bakanları temsil edecek.

Forum kapsamında Malezya Başbakanı Enver İbrahim ilk kez Kazan’a gelecek. Ayrıca Türkmenistan Halk Maslahatı (Halk Konseyi) Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un da foruma katılması öngörülüyor. Malezya, Irak, Katar, Kazakistan, Tacikistan, Çad, Endonezya, Pakistan, Nijerya, Senegal, Somali ve Gine-Bissau gibi ülkelerin büyükelçilerinin yanı sıra, 20’den fazla ülkeden çok sayıda yabancı devlet bakanının da foruma iştirak etmesi bekleniyor.

Öne Çıkan Etkinlikler

Bu yılın en dikkat çeken etkinliklerinden biri, İslami Finansal Kurumlar için Muhasebe ve Denetim Kuruluşu (AAOIFI) tarafından düzenlenen “İslami Finans ve Yatırım: Sürdürülebilir Kalkınma ve Küresel Ortaklığın Teşviki” başlıklı yıllık uluslararası konferans olacak. AAOIFI’nin 45’ten fazla ülkeden düzenleyici kurum ve finansal otoriteyi bir araya getiren bu etkinliği, ilk kez Rusya’da gerçekleştiriliyor.

Ayrıca forum kapsamında:

  • Uluslararası Gayrimenkul Pazarı 2025
  • Russia Halal Expo
  • Kazan Halal Market uluslararası ticaret fuarı
  • İslami Moda Festivali
  • Genç Şefler Uluslararası Yarışması gibi çeşitli tematik organizasyonlar da düzenleniyor.

Kazan Forumu kapsamında düzenlenen oturumda, Rusya ile İslam dünyası arasındaki tarihî ve kültürel ilişkiler arşiv mirası üzerinden ele alındı. Özellikle soyağacı araştırmaları, dijitalleştirme çalışmaları ve arşiv kaynakları aracılığıyla ortak geçmişin anlaşılması hedefleniyor.

Kazan Forumu, sadece ekonomik iş birliğini değil; kültürel diyalog, dijital dönüşüm, sürdürülebilir kalkınma ve ortak tarih bilinci gibi geniş bir yelpazede Rusya ile İslam dünyası arasındaki ilişkilerin güçlenmesini hedefliyor.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA