Suriye'den 25 Yıl Aradan Sonra ABD'ye İlk Üst Düzey Ziyaret

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, 25 yıl aradan sonra ABD'ye üst düzey yetkili sıfatıyla giden ilk isim oldu.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, 25 yıl aradan sonra ABD'ye üst düzey yetkili sıfatıyla giden ilk isim oldu.   

Şeybani, resmi ziyaret kapsamında ABD'nin başkenti Washington DC'ye geldi. 

Şeybani, ziyaret kapsamında aralarında önemli ismlerin bulunduğu heyetlerle bir dizi görüşme gerçekleştirdi. 

Şeybani, ABD Hazine Bakanlığı yetkilileri ve Kongre üyeleriyle yaptığı görüşmelerde, Suriye'ye yönelik tüm yaptırımların kaldırılmasına ilişkin başlıkları görüştü. 

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, ziyaret kapsamında ABD Hazine Bakanlığı yetkilileri ile bir araya geldi. Görüşmeye, ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Hazine Bakanlığı üst düzey yetkilileri, Suriye Dışişleri Bakanlığı ABD Siyasi İşleri Genel Müdürü Kuteybe İdlibi ve Şeybani heyetinin diğer üyeleri katıldı.  

Görüşme ile ilgili olarak ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan paylaşımda, “Hazine Bakanlığı, terörün finansmanıyla mücadele ederken, Suriye ekonomisini küresel finans sistemine sorumlu ve güvenli bir şekilde yeniden bağlamak için Suriye ile birlikte çalışıyor” ifadeleri yer aldı.  

Şeybani, daha sonra Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin kıdemli üyesi Senatör Jeanne Shaheen ile görüştü. Görüşmeye senatörler Roger Wicker, Chris Coons, Joni Ernst, Jacky Rosen, Markwayne Mullin, Richard Blumenthal, Andy Kim ve Özel Temsilci Barrack da katıldı. 

Shaheen görüşme ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “Suriye ekonomisi krizde ve yetkililer, temel yönetim işlevlerini sürdürmek için mali kaynaklara ihtiyaç duyuyor. Harekete geçmekte gecikirsek, Suriyelileri yeniden çatışmanın içine sürükleme riskiyle karşı karşıya kalırız ki bu, Rusya ve İran dışında hiç kimsenin çıkarına değildir. Suriye'yi istikrar ve refah yoluna sokmak için küçük bir fırsat penceremiz var. Şimdi Senato'nun Sezar Yasası yaptırımlarını kaldırarak harekete geçme zamanı.” 

Şeybani, Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Jim Risch ile de bir araya geldi. Risch, görüşmeye ilişkin: “Suriye'nin uluslararası ekonomiye tam erişimini sağlamak için gerekli adımları tartıştık. Suriye, bölgenin şu anda çok ihtiyaç duyduğu istikrarlı bir demokrasi kurma fırsatına sahip ve umarım doğru yoldadırlar” değerlendirmesinde bulundu. 

Şeybani, son olarak Kongre Üyesi Joe Wilson ile görüştü. Wilson, sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin: “25 yıl sonra Kongre'yi ziyaret eden ilk Suriye heyeti olan Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani'yi ağırlamaktan onur duydum. Başkan Trump'ın liderliği, herkese fayda sağlayacak yeni bir sayfa açmak için tarihi bir fırsat yarattı. Kongre şimdi harekete geçmeli ve Sezar Yasası'nı tamamen yürürlükten kaldırmalı” ifadelerini kullandı. 

Şeybani’nin ABD ziyareti sonrası ABD’nin Suriye politikası ile ilgili olarak çarpıcı bir gelişme meydana geldi.  

Kaynakların Reuters’a verdiği bilgiye göre, ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye özel temsilcisi Thomas Barrack'a bağlı çalışan Suriye Bölgesel Platformu'nda (SRP) görevli en üst düzey ABD'li diplomatların bazıları görevlerinden ani bir şekilde alındı. Kararın görüş ayrılıkları nedeniyle alındığı iddia edildi. 

Diplomatların görevden alınması, Washington'un terör örgütü PKK/YPG temelli Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Şam'daki merkezi yönetimle bütünleştirmeye çalıştığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekti. 

Kaynak: En Son Haber, Star, Haber 7 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA