Soykırımcı İsrail Gazze’ye Yardım Gemisi Hanzala’ya da Müdahale Etti

İsrail donanması, Gazze'ye insani yardım ulaştırmak amacıyla İtalya’nın Syracusa Limanı’ndan 13 Temmuz’da yola çıkan Hanzala gemisine uluslararası sularda müdahale etti. Gemide bulunan aktivist ve gazeteciler gözaltına alınırken, yaşananlar insan hakları ve uluslararası hukuk açısından sert tepkilere yol açtı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

İsrail donanması, Gazze Şeridi’ne insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Özgürlük Filosu Koalisyonu’na ait Hanzala isimli yardım gemisine uluslararası sularda müdahalede bulundu. 19 aktivist ve iki gazetecinin bulunduğu gemi, 26 Temmuz gecesi Gazze açıklarında 40 deniz mili mesafede İsrail güçlerince durdurularak Aşdod Limanı'na çekildi. Gemiye silahlı müdahale gerçekleştiren İsrail askerleri, mürettebatı gözaltına aldı.

Gözaltına alınanlar arasında, Al Jazeera muhabirleri, Fransa Ulusal Meclisi üyesi Gabrielle Cathala, Avrupa Parlamentosu üyesi Emma Fourreau ve Avustralyalı insan hakları savunucusu Robert Martin de bulunuyor. Fourreau, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "İsrail ordusu burada. Yakında görüşürüz. Soykırıma son verin" sözleriyle müdahalenin başladığını duyurdu.

Özgürlük Filosu Koalisyonu, yaşananları “uluslararası sularda yasadışı bir müdahale” olarak tanımlarken, dünya kamuoyuna çağrıda bulunarak, “İsrail’in savaş suçlarına ortak olmayın, yardım gemilerine dokunmayın” mesajını verdi. Koalisyon yönetim kurulu üyesi Ann Wright da, İsrail'in teknedeki yabancı sivilleri gözaltına alma yetkisi olmadığını vurgulayarak, bu durumun uluslararası hukuka aykırı olduğunu ifade etti.

Müdahalenin ardından kameraların İsrail askerlerince devre dışı bırakıldığı, eylemcilerin ise silah zoruyla alıkonulduğu görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. İsrail’in, gözaltına alınan eylemcilerin avukatlarıyla iletişim kurmasını da engellediği bildirildi. Adala (Adalet) İnsan Hakları Merkezi, yardım gönüllülerinin “barışçıl sivil eylemciler” olduğunu ve hukuksuz şekilde gözaltına alındıklarını açıkladı.

Gazze’deki Filistin hükümeti ise yaşananları "açık bir deniz korsanlığı" olarak nitelendirerek kınadı. İsrail Dışişleri Bakanlığı ise, geminin “İsrail karasularına yasa dışı şekilde girmesinin önlendiğini” iddia etti. Aktivistler ise uluslararası kamuoyuna, mürettebatın serbest bırakılması için kendi hükümetlerine baskı yapmaları çağrısında bulundu.

Bu olay, son iki ayda İsrail tarafından durdurulan ikinci Özgürlük Filosu gemisi oldu. Daha önce 9 Haziran’da İsrail donanması, yine ablukayı kırmayı hedefleyen Madleen gemisini de uluslararası sularda durdurmuş, gemideki İsveçli aktivist Greta Thunberg ve AP üyesi Rima Hasan dahil 12 eylemciyi gözaltına almıştı.

İsrail’in yardım gemilerine müdahalesi yeni değil. 2010 yılında Mavi Marmara gemisine yapılan saldırıda, İsrail komandoları 9 Türkiye vatandaşını öldürmüş, onlarca kişiyi de yaralamıştı.

Hanzala gemisi, 20 Temmuz’da yola çıkmış ve Gazze’deki açlık ve insani kriz nedeniyle bölgeye yardım ulaştırmayı hedeflemişti. Ancak yaşanan müdahale, uluslararası deniz hukuku, insan hakları ve ifade özgürlüğü bağlamında ciddi hukuki ve diplomatik tartışmaları beraberinde getirdi. Gelişmeler, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünya genelinde yoğun siyasi ve sivil tepkilere neden olmaya devam ediyor.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA