Slovakya’dan AB Yaptırım Paketine Yine Engel

Slovakya’nın, Brüksel’de büyükelçiler düzeyinde gerçekleştirilen görüşmelerde Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlarını engellediği açıklandı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Yaptırım Paketi Brüksel’de Tıkandı

Slovak haber ajansı TASR’ın aktardığı bilgilere göre, Slovakya Brüksel’de büyükelçiler düzeyinde gerçekleştirilen görüşmelerde bu hamlesiyle AB’nin 18. yaptırım paketinin kabul edilmesini bir kez daha durdurdu. Ülke, enerji kaynakları konusundaki endişelerini dile getirerek Avrupa Komisyonu ile istişarelere devam etme kararını korudu.

Resmi Açıklama ve Görüşme Süreci

Slovakya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Slovakya cuma günü Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyükelçileri düzeyinde Rusya’ya yönelik 18. yaptırım paketinin kabul edilmesini bir kez daha engelledi” ifadeleri kullanıldı. Bakanlık, “Slovakya, Avrupa Komisyonu ile yapıcı iletişimi sürdürmeye hazır” sözleriyle diyalog kapısını açık bıraktı. Ancak, “Görüşmelerin şu ana kadar ülkenin RePowerEU girişimine yönelik mevcut itirazlarını ortadan kaldırmadığını” belirtti.

Enerji Politikalarındaki Çekinceler

2022 ilkbaharında duyurulan REPowerEU planı kapsamında AB, Rus fosil yakıtına bağımlılığını azaltarak yenilenebilir enerjiye hızlı bir geçiş hedeflemiş ve Rus boru hattı gazını 2027-2028’e kadar aşamalı olarak devre dışı bırakmayı planlamıştı. Ancak son verilere göre, Rus gaz ithalatının yapısı değişim gösterdi. LNG’nin payı yaklaşık üçte bir oranından yüzde 40’a yükselirken boru hattından gelen gazın payı yüzde 70’ten yüzde 60’a gerilemiş durumda.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA