İsrail Parlamentosu Karıştı: İsrail’de Gazze Soykırımını İfade Eden Sesler Çoğalıyor

İsrail parlamentosunda bazı milletvekilleri, Gazze'de yaşananları “soykırım” olarak tanımlayan açıklamalarda bulundu. Muhalif vekillerin bu sözleri Knesset’te gerginliğe yol açarken, bazıları kürsüden zorla uzaklaştırıldı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

İsrail Parlamentosu (Knesset) son dönemde artan iç siyasi gerilimlerle dikkat çekiyor. Özellikle bazı milletvekillerinin Gazze’de yaşananları soykırım olarak tanımlaması, kamuoyunda ve parlamento içinde büyük tartışmalara neden oluyor.

Hadash partisinden Arab-Yahudi milletvekili Ayman Odeh, Knesset’te yaptığı bir konuşmada İsrail’in Gazze’de yürüttüğü askeri operasyonları "soykırım" olarak nitelendirdi. Odeh, yüksek sivil kayıp oranını eleştirdiği sırada kürsüden zorla indirildi. Görgü tanıkları, “What did you do during the genocide in Gaza?” şeklinde bir soru yönelttiğini belirtiyor.

Benzer bir şekilde, aşırı sol siyasette öne çıkan Hadash–Ta’al partilerinin diğer üyeleri de İsrail’in politikalarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu savunarak suçlamalarda bulundu. Bu milletvekilleri arasında "Gazze’de soykırım yaşanıyor" ifadeleri sıkça yer aldı.

Bu tartışmaların ortasında, geçtiğimiz yıl Knesset Ethics Komitesi, sol görüşlü milletvekili Ofer Cassif hakkında, Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı’na sunduğu soykırım davasını desteklemesi nedeniyle görevden alınma oylaması yapılmasını önermiş ancak bu oylama 120 sandalyeli parlamentoda 5 sandalye eksik kalarak başarısız olmuştur.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA