Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Bostvana’lı Bakan ile Görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Botsvana Uluslararası İlişkiler Bakanı Phenyo Butale ile Ankara'da bir araya geldi. İkili ilişkilerden bölgesel ve küresel konulara kadar pek çok başlık masaya yatırılacak.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Türkiye-Afrika ilişkileri her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Bu bağlamda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Güney Afrika ülkesi Botsvana'nın Uluslararası İlişkiler Bakanı Phenyo Butale’yi ağırladı.

Dışişleri Bakanı Fidan ve Butale, gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Bakan Fidan, basın toplantısında Türkiye'nin Afrika'daki diplomatik ağını genişlettiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Afrika ile kurduğumuz iş birliğinin kıymetinin bilincindeyiz. Botsvana siyasi istikrarı ve ekonomik başarısıyla Afrika'da örnek ülke konumundadır. Botsvana ile ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için kararlı adımlar atıyoruz. Botsvana'nın ülkemizde büyükelçilik açması için gereken desteği vermeye hazır olduğumuzu değerli dostuma ilettim.

Botsawana'nın kalkınması için ilişkilerimize önem veriyoruz. Az önce yeni ilişkilerimiz kapsamında konu başlıklarını değerlendirdik. Sayın bakan yarın savunma sanayisindeki yatırımlarımızı ziyaret edecek.

Burs verdiğimiz çok sayıda Botswana'lı öğrencinin KKTC'yi tercih etmesi de bizim çok değerli.

Botswana, İsrail'in saldırgan politikalarına karşı Filistin'i tanıma kararı alan ilk ülkelerden biri. Türkiye olarak Gazze'de kalıcı ateşkes ve insani krizin sona ermesi için her türlü uygulamayı devreye sokuyoruz.

İşgalci İsrail'in Gazze'deki eylemlerine karşı İslam İşbirliği Teşkilatı'nı toplantıya çağırdık ve zirvenin Cidde'de yapılması planlanmakta. Önümüzdeki süreçte, ilişkilerimizi ilerleteceğini düşündüğüm Botswana ile yeni süreçler başlatacağız.

Gazze'de yürütülen ateşkes süreci birinci önceliğimiz. Cumhurbaşkanımız bu uğurda büyük bir çaba gösteriyor. Mısır ziyareti ve gerçeklemesi planlanan Katar ziyareti bu çerçevede.

Gazze'deki en büyük tehdit, 2 milyon insanın açlığın pençesinde olması. Uluslarası toplum, İsrail'in Filistinlileri gönüllü göç politikasına karşı harekete geçmeli.

Son 22 yılda Afrika açılımı çerçevesinde çok önemli adımlar atıldı. Türkiye, dış politika araçlarını koordineli bir biçimde gerçekleştirdi. 44 ülkede büyükelçilik faaliyeti göstermekteyiz. Diplomat arkadaşımız özveri ile faaliyet göstermekte. Bununla beraber Türk Hava Yolları, 41 ülkeye sefer koymuş durumda.

Afrika ülkeleri ile 150'ye yakın anlaşma imzalamış durumdayız. Uzun yıllar boyu ikili ilişkiler yürüttüğümüz ülkeler var. Türkiye, özellikle terörle mücadele konusundaki tecrübesi ile her türlü desteğe vermeye devam ediyor.

Mısır ve Arap Ligi ile bu durumu ele aldık. Herkesin karşı durduğu bir duruş var ki o da Gazze'deki açlığın son bulması. Bu niyete dünya gelmiş durumda ancak yeterli değil. Gazze'de barışın sağlanması gerekmekte. Türkiye olarak bu uğurda çalışmaya devam edeceğiz.”

Butale’nin basın açıklaması

Botsvana Dışişleri Bakanı Butale ise iş birliğinin daha ileriye taşınması için çalıştıklarını kaydederek, şunları dile getirdi:

“Öncelikle teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Heyetimle geldiğimizden bu yana çok sıcak davranıldı. Ziyaretimiz, sahip olduğumuz ilişkilere kıymet verdiğimizin kanıtı. Türkiye ile Afrika'daki diplomasinin geliştirilmesi kapsamında adımlar atıyoruz.

Afrika'daki kazan-kazan politikasında ilişkileri daha da ileri götürmeye hazırız. Türkiye ile kıtada dirençli bir ekonomi inşa edildi. Türkiye'nin atılımı ile sanayide ve ekonomide ilerlemeler kaydedildi. Biz inanıyoruz ki Türkiye ile yürüttüğümüz ilişkiler bu alanda önemli atılımlar gerçekleştirmemize olanak tanıyacak. İlişkilerimizi bir sonraki aşamaya taşımak için Ankara'nın çağrısına kulak veriyoruz.

Ülkemiz olarak Türkiye'den daha fazla iş insanını Botsvana'da görmek istiyoruz. Afrika'nın kapısı olarak memnuniyetle Türk şirketlerinin ülkemizde yapacakları yatırıma hazırız. Türk iş insanları, Botsvana'da yaptıkları yatırımların güvende olacağına garanti veriyoruz. Şüpheleri olmasın ki barışçıl bir biçimde hükümet değiştirdik.

Türkiye'nin kalkınmada elde ettiği yol ilham verici. Türkiye'den öğreneceğimiz çok şey var. İkili ilişkilerimizin ele ele yürütülmesi bizim için çok değerli.

Türkiye, TİKA'nın faaliyetleri aracılığıyla pek çok alanda yoğun çalışmalar yürütüyor. Türkiye, kıtadaki barışın tesisinde etkin ve kritik bir rol oynuyor. Barışın tesisi ile çeşitli sektörlerdeki işbirliğimiz artacaktır. Nerelerde işbirliği yapabileceğimiz üzerine halihazırda incelemeler gerçekleştiriyoruz.”

Kaynak: Haber Merkezi, Hürriyet

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA