BRICS'te Soğuk Rüzgarlar: Çin-Rusya ile Hindistan Arasında Birçok Noktada Kopuş Yaşanıyor

Hindistan’ın ABD ve İsrail ile geliştirdiği stratejik ilişkiler, BRICS içinde ve özellikle Çin ile Rusya arasında ciddi diplomatik gerilimlere neden oldu. Tu-160 krizi, BM vetosu ve BRICS bildirisi bu çatlağın göstergesi olarak yorumlanıyor.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Son günlerde uluslararası medyada Çin ve Rusya ile Hindistan arasında artan diplomatik gerginlikler gündeme oturdu. Hindistan’ın ABD ve İsrail ile yakınlığı, Pekin ve Moskova yönetimlerinde rahatsızlık yarattı.

Çin, daha önce Hindistan’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne daimi üye olma girişimini, ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve Rusya’nın desteklemesine rağmen veto ederek engellemişti.

Bu gerginlik, İran-İsrail savaşında Hindistan’ın açıkça İsrail’e destek vermesiyle daha da derinleşti. Ardından Hindistan’ın Rusya’dan Tu-160 stratejik bombardıman uçaklarını kiralama girişimi, Rusya tarafından "Ukrayna savaşı nedeniyle önceliklerin değiştiği" gerekçesiyle reddedildi.

Diplomatik soğukluk, son BRICS zirvesinin ortak bildirisinde de hissedildi. Hindistan, Pahalgam’daki terör saldırısını Pakistan bağlantılı grupların düzenlediğini savunarak, bildiride bu yönde açık bir ifade talep etti. Ancak BRICS, bildiriyi “herhangi bir ülke veya grupla ilişkilendirmeden” genelleştirilmiş bir terör karşıtı metin olarak yayımladı.

Zirvede ayrıca İran’a yönelik saldırıların kınanmasına yönelik madde görüşülürken, İsrail ve ABD’nin adının zikredilmesi Hindistan tarafından engellendi. Bu durum, Yeni Delhi’nin Batı ile olan yakın ilişkilerini koruma çabası olarak yorumlandı.

Öte yandan, BRICS içinde Çin ve Rusya'nın öncülüğünde dolar dışı ödeme sistemlerinin yaygınlaştırılması, özellikle enerji ticaretinde ulusal para birimlerinin kullanımı ve ortak dijital ödeme altyapılarının kurulması yönünde girişimler devam edereken Hindistan, “Ortak para fikrini desteklemiyoruz; Çin’in baskın olduğu bir sistem Hindistan’ın çıkarlarıyla örtüşmez” yaklaşımıyla, doların küresel rolünü azaltacak girişimlere sıcak bakmadığını ortaya koydu.

Son olarak, bazı bölgesel medya organlarında Çin ve Rusya’nın Hindistan’ı “istenmeyen ülke” kategorisine aldığı ve Şanghay İşbirliği Örgütü’nden çıkarılmasının ihtimal dahilinde olduğu ileri sürüldü. Resmî makamlar bu yönde bir açıklama yapmazken, BRICS içindeki çatlağın derinleştiği dikkat çekiyor.

Örgüt ilk önce “BRIC” kısaltmasıyla; Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin dörtlüsü tarafından kuruldu. Ardından 2010’da Güney Afrika da tam üyelikle gruba katıldı, böylece grup resmen BRICS adını aldı.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA