Beş Afrika Ülkesinin Liderleri Trump'la Görüşmek Üzere Washington'a Gidiyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın davetiyle Beş Batı Afrika lideri, doğal kaynaklar ve ticaretin masaya yatırılacağı Washington zirvesi için ABD’ye gidiyor.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

ABD Başkanı Donald Trump, göreve dönüşünün ardından Afrika kıtasına yönelik ilk büyük diplomatik hamlesini yapıyor. Washington, 9-11 Temmuz tarihleri arasında Liberya, Senegal, Gabon, Moritanya ve Gine-Bissau devlet başkanlarını ağırlamaya hazırlanıyor. Sürpriz niteliği taşıyan bu üç günlük zirvenin ana gündem maddesi ticari fırsatlar olacak.

Zirveye davet edilen beş Afrika Ülkesi, küresel ekonomiler için stratejik öneme sahip petrol, doğalgaz, altın ve nadir toprak elementleri gibi doğal kaynaklara ev sahipliği yapıyor. Ancak bu ülkelerin her biri aynı zamanda kronikleşmiş yolsuzluk, otoriter yönetim anlayışı ve siyasi istikrarsızlıkla mücadele ediyor.

Bu zirve, aynı zamanda Mayıs ayında Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ile Beyaz Saray’da gerçekleşen ve oldukça gergin geçen görüşmenin ardından Trump’ın Afrika’ya yönelik ilk somut adımı olarak dikkat çekiyor.

Afrika ile yeniden ilişki kurma çabası, Çin’in kıtadaki ekonomik ve siyasi etkisini artırdığı bir dönemde gerçekleşiyor. Washington’un “ticaret” vurgusu, ABD’nin sahadaki varlığını ekonomik iş birlikleri üzerinden pekiştirmeyi amaçladığını gösteriyor.

Toplantının sonunda hangi mutabakatların sağlanacağı ve Washington’un Afrika’ya yönelik yeni yol haritasının nasıl şekilleneceği ise belirsizliğini koruyor.

Beş Afrika ülkesi neden ABD için önemli?

Bu 5 ülke, Batı Afrika kıyısında, Atlantik'e açılan jeopolitik geçitlerdedir ve ABD donanması için lojistik değer taşırlar. ABD’nin Çin ve Rusya'nın etkisini dengeleme, enerji ve nakliyat güvenliği sağlama ve Atlantik jeopolitiğini kontrol altında tutma stratejisinde önemli halkalardır. Sahel bölgesinde komşu bölge ülkeleriyle istihbarat ve sınır güvenliği işbirliğini güçlendirerek Sahel Devletleri İttifakı (AES)’nin etkisini sınırlamayı, rejim değişikliklerini engellemeyi, Afrika’nın Batı yanlısı kanadını tahkim etmeyi hedefliyor.

Bölge ülkeleri altın, boksit, demir cevheri ve nadir toprak elementleri gibi kritik madenlere sahipler. NTE konusunda Çin’e bağımlılığını azaltmak isteyen ABD, bu kaynaklara erişim sağlamayı hedefliyor.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA